Art

art

Un mural a Vilanova i la Geltrú del català Slim Safont, premiat com un dels millors del món

L’artista Nil Safont (Berga, 1995), més cone­gut com a Slim Safont, ha estat pre­miat en el con­curs inter­na­ci­o­nal d’art urbà Street Art Cities pel mural que va pin­tar a finals d’any als blocs de Sant Joan de Vila­nova i la Geltrú. L’obra, de títol Dels pri­mers d’arri­bar fins avui, ha estat la segona clas­si­fi­cada en la cate­go­ria Expert Spot­light. El cer­ta­men Street Art Cities, el més impor­tant d’art urbà, va néixer el 2016 i actu­al­ment és actiu en més de 100 països i 1.800 ciu­tats.

El mural d’Slim Safont conté la imatge d’una noia, l’Ain­hoa, usuària del cen­tre obert del barri de Sant Joan de Vila­nova i la Geltrú, que porta a les seves mans un retrat d’aque­lles pri­me­res famílies que van arri­bar al muni­cipi durant l’onada migratòria espa­nyola dels anys cin­quanta i sei­xanta. Aquest és l’home­natge que l’artista fa a aquest nucli, ini­ciat el 1957 amb la cons­trucció de la bar­ri­ada 21 de Enero, a tocar de la plaça Xori­guer. El pro­jecte va ser fruit de la par­ti­ci­pació dels veïns i veïnes, gràcies a una sessió comu­nitària a la qual es van con­vi­dar les per­so­nes que havien vis­cut o viuen al barri i que van com­par­tir idees, vivències i emo­ci­ons amb l’objec­tiu de recu­pe­rar-ne els orígens, i com a mitjà d’unió i de cohesió social.

El 21 de Enero va ser l’embrió del que aca­ba­ria esde­ve­nint el barri de Sant Joan. Amb la seva cons­trucció va for­mar-se un nou car­rer, el de Josep Coro­leu, que baixa per­pen­di­cu­lar des del car­rer de l’Aigua fins a baix a mar. Aquests blocs van for­mar un barri subur­bial als afo­res de Vila­nova i la Geltrú, fins a apro­xi­ma­da­ment el 1977, quan es va anar con­so­li­dant amb una sèrie d’edi­fi­cis i car­rers, un nou eixam­ple i la cre­ació de l’Asso­ci­ació de Veïns de Sant Joan, la pri­mera de tot Vila­nova.

Els veïns van desen­vo­lu­par una tasca de ver­te­bració social i van començar a cons­truir una consciència de per­ti­nença al barri, gràcies sobre­tot a l’Asso­ci­ació de Veïns, a través de la qual van acon­se­guir impor­tants millo­res. Avui en dia, aquests blocs con­ti­nuen sent espais d’aco­llida, aquesta vegada per la nova onada de nou­vin­guts, una mos­tra de diver­si­tat cul­tu­ral de dife­rents regi­ons del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.