Llibres

la crònica

Morts misterioses al palau dels Güell

Eusebi Güell i Baci­ga­lupi, comte de Güell (Bar­ce­lona, 1846-1918), va ser un indus­trial, polític i mece­nes molt ric. Fill de l’indià Joan Güell i de Fran­cesca Baci­ga­lupi, Eusebi es va casar el 1871 amb Isa­bel López, filla d’Anto­nio López, marquès de Comi­llas. La pare­lla va tenir deu fills: Isa­bel (com­po­si­tora), Maria Lluïsa (pin­tora i pia­nista), Joan Antoni (segon comte de Güell), Maria de la Con­cepció Cris­tina, Eusebi (segon ves­comte de Güell, escrip­tor i artista), Claudi (pri­mer ves­comte de Güell), San­ti­ago (pri­mer baró de Güell, indus­trial i polític), Fran­cesca (pin­tora), Jose­fina i, final­ment, Mercè, que és qui, el 1945, va donar el Palau Güell a la Dipu­tació de Bar­ce­lona.

Tor­nem al pare Eusebi. Gràcies a l’amis­tat i al mece­natge que va man­te­nir amb l’arqui­tecte Antoni Gaudí, el cognom del mag­nat ha que­dat lli­gat a obres del genial arqui­tecte, com ara el Park Güell, la Colònia Güell, el Celler Güell i el Palau Güell. Aquest últim edi­fici, a l’inici del car­rer Nou de la Ram­bla de Bar­ce­lona, a tocar de la Ram­bla, va ser encar­re­gat cap al 1886 a Gaudí com a residència de la nom­brosa família Güell. Es va inau­gu­rar el 1888, tot i que fins al 1890 no es van aca­bar els cre­a­tius i molt ela­bo­rats detalls inte­ri­ors. Sem­bla men­tida que en només qua­tre anys es pogués cons­truir un edi­fici d’un nivell arqui­tectònic i deco­ra­tiu excels i sor­pre­nent.

Aquest palau és al cen­tre de Bar­ce­lona i al cen­tre de la novel·la Mort al palau, que Rosa dels Vents posa a la venda dijous vinent. L’ha escrit Glòria Sabaté. Una obra de mis­teri ambi­en­tada el 1908 –moment en què Bar­ce­lona vivia una “febre detec­ti­vesca”, com titu­la­ven els dia­ris–, amb els Güell de fons i tot de per­so­nat­ges afe­gits del món de la cul­tura –un actor, un edi­tor, un tra­duc­tor–, un anti­quari, una modista, un nombrós grup de ser­vents –major­doma, cui­nera, cam­bre­res i mos­sos de cava­lle­ris­ses– i una pro­fes­sora d’anglès, Robina, pèl-roja, esco­cesa i avançada a l’època pel que fa al com­por­ta­ment submís de les dones. Ella és fan de Conan Doyle i, en espe­cial, del seu famós Sher­lock Hol­mes, que aquells anys havia arri­bat amb força al públic bar­ce­loní, a través de tra­duc­ci­ons i obres de tea­tre. “Tra­duir Conan Doyle al català per al poble és un acte de democràcia molt impor­tant”, comenta Sabaté durant la visita al palau que li ha ser­vit d’ins­pi­ració. Un edi­fici ple de racons i pas­sa­dis­sos, llòbrec, laberíntic i d’una bellesa molt espe­cial on les ger­ma­nes Güell orga­nit­zen una jor­nada cul­tu­ral al vol­tant del famós detec­tiu i con­vi­den tot de per­so­na­li­tats del món de la cul­tura. Tot va bé fins que apa­reix el cadàver de l’Esteve, el mosso de les cava­lle­ris­ses. La Robina des­co­breix que l’assassí ha imi­tat un cas pro­ta­go­nit­zat per Hol­mes i quan els con­vi­dats, nova­ment con­vo­cats dies després al palau, hi que­din atra­pats, s’ini­ciarà una cursa d’intel·lec­tes per evi­tar més morts i des­co­brir qui és el cul­pa­ble, pre­sent al palau...

Tot això ho narra Sabaté amb un ritme alt, ame­ni­tat, un regis­tre oral i nar­ra­tiu ade­quat a l’època i una molt bona ambi­en­tació del palau i de la zona cèntrica de la ciu­tat. “Soc una ena­mo­rada de Bar­ce­lona”, con­fessa l’autora, men­tre fa de guia pel palau per als mit­jans con­vo­cats com­bi­nant sim­pa­tia i conei­xe­ments.

Glòria Sabaté (Bar­ce­lona, 1985) és doc­tora en filo­lo­gia i pro­fes­sora a la UB. A més d’estu­dis acadèmics ha publi­cat novel·les com ara La filla de Lilith (2016) i El vel de la deessa, amb què va gua­nyar el premi Nèstor Luján de novel·la històrica el 2020. També ha publi­cat amb Núria Pra­das la novel·la La marca del lleó (2020). I amb Pra­das –que acaba de publi­car una novel·la en què home­natja Agatha Chris­tie– i la també novel·lista Tània Juste han obert l’espai cul­tu­ral i d’apre­nen­tatge El Piset, al bar­ce­loní barri de Gràcia.

Sabaté agra­eix a Gal·la Gar­cia, pre­sent durant la visita, que li mostrés tots els racons del palau, dels pri­mers amb ascen­sor i llum elèctrica de la ciu­tat. Ara amb la majo­ria de sales bui­des, però en el seu temps ple­nes de mobles i objec­tes d’art. “Al palau, i a la novel·la, hi ha mol­tes lec­tu­res sim­bo­lis­tes, en espe­cial del mite de Pirene”, deta­lla Glòria Sabaté.

El cert és que la lec­tura de la novel·la, en què de mica en mica i sense exces­sos Sabaté va des­cri­vint el palau, fa aga­far mol­tes ganes de visi­tar-lo. Pot­ser és millor visi­tar el palau i després lle­gir la novel·la. Totes dues acti­vi­tats valen la pena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.