COMUNICACIÓ
El Punt Avui és l’únic diari imprès que compleix amb la paritat a l’opinió
Des del 2016, l’informe ‘On són les dones’ revisa la presència d’articulistes femenines en els mitjans de comunicació
La igualtat es produeix, majoritàriament, en mitjans públics
El col·lectiu Onsomlesdones ha fet públic l’informe sobre paritats del 2024 (a partir del recompte de l’octubre al desembre). Titllen el balanç d’“agredolç” perquè es continua menystenint la signatures d’articulistes femenines en tres dels quatre diaris en paper, en dos dels quatre digitals i en dues de les tertúlies de la ràdio més escoltades del país. Dels 19 mitjans analitzats, una dotzena han aconseguit ser paritaris tècnicament (que superen el 40%) o real, aquest 2024. Són 10 mitjans més paritaris que al 2016. El Punt Avui figura com l’únic diari consultat paritari (ja ho va començar a ser el 2021 amb el 43%). Segons el darrer informe (2024) la xifra s’ha reforçat fins al 45%. Els resultats dels altres mitjans escrits són: Ara 30%; El Periódico 29% i La Vanguardia 18%.
Si es parla de mitjans digitals, Vilaweb (43%) i El Nacional (42%) tenen signatures paritàries mentre que no ho són El Món (26%) ni Nació Digital (33%).
Segons l’informe, totes les tertúlies televisives ja són paritàries: les d’Els matins, Tot es mou i Més 324, les tres de 3Cat. També ho és la del programa d’actualitat Bàsics, de Betevé, i la de Cafè d’idees, de TVE Catalunya. En conjunt, un 45% de les persones convidades a opinar en tertúlies i debats d’actualitat a les televisions catalanes són dones. L’informe celebra que “aquestes emissores compleixen el mandat parlamentari de respectar i promoure la igualtat entre homes i dones amb total naturalitat”.
Pel que fa als informatius i magazines radiofònics d’actualitat a Catalunya (i en català): en conjunt, el 41% de les persones que hi van opinar l’últim trimestre de 2024 van ser dones. Les dades, però, mostren una enorme diferència entre la ràdio pública (Catalunya Ràdio) i la privada (RAC1). El percentatge és molt diferent si es compten les tertúlies de la ràdio pública (47% de participants) i les de la ràdio privada RAC1 (34%): la tertúlia més escoltada de Catalunya, la d’El món a RAC1, programa dirigit i conduït per Jordi Basté, és un dels programes on les opinadores són minoria, amb un 30%.
Aquestes són les observacions recollides dels diaris en paper dels 91 dies recomptats en aquest període (els diaris en paper no es publiquen el dia de Nadal): El Punt Avui va tenir 60 dies paritaris, i cap dia sense opinions de dones. La Vanguardia només va ser paritària en opinions un dia: “sembla una innocentada, perquè era el 28 de desembre”, diu l’informe. El 25 de novembre, hi va haver un article d’opinió firmat per 20 dones. Però compartien un sol article: en realitat, doncs, hi havia 3 articles firmats per dones i 15 per homes. Cap dia, però, amb zero opinions de dones. El Periódico va ser paritari en opinió 19 dies, i hi va haver dos dies en què no hi havia cap opinió firmada per una dona. El diari Ara va ser paritari en opinions 21 dies, i 6 dies sense cap articulista dona, però amb 10 o 11 articles firmats per homes.