Patrimoni

cultura

Jutgen l’exconseller de Cultura, Lluís Puig, per les obres de Sixena

El judici, que es celebra al TSJC aquest dijous i divendres, jutja l’excoseller per desobediència en no lliurar voluntàriament les peces del monestir

La fiscalia demana a Puig 6.000 euros de multa

La Guàrdia Civil es va endur les peces el desembre de 2017, en plena intervenció de la Generalitat per part de l’Estat

Aquest dijous comença al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el judici a l’exconseller de Cultura i diputat de JxCat al Parlament Lluís Puig, exiliat des del 2017, per un delicte de desobediència perquè no va lliurar voluntàriament les 44 peces del monestir de Vilanova de Sixena, aOsca, que hi havia al Museu Diocesà de Lleida. Les peces se les va endur la Guàrdia Civil el desembre del 2017 en plena intervenció de la Generalitat per part de l’Estat amb l’article 155 de la Constitució. El fiscal demana una pena de multa de quasi 6.000 euros per a Puig, que hauria de declarar per videoconferència, i també per a Santi Vila, predecessor seu, que serà jutjat per un jutjat penal de Barcelona al maig.

Igualment, l’acusació particular de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena demana 99.000 euros de multa i dos anys d’inhabilitació per a Puig. Per a Vila demana 11 mesos de presó i 162.000 euros de multa perquè hi afegeix el delicte d’usurpació d’atribucions judicials.

La vista oral es preveu que comenci a les 9.30 hores del matí a la sala de vistes del TSJC, al Palau de Justícia de Barcelona. Puig, que viu a cavall entre Brussel·les i la Catalunya Nord, hauria de declarar per videoconferència des de Bèlgica, però no està clar del tot, perquè les autoritats belgues hi han posat pegues. No obstant, Puig podria ser jutjat en absència, ja que li demanen una pena inferior als dos anys de presó i, per tant, no cal que presenciï la vista.

Després està previst que declari Santi Vila com a testimoni, però també com a coacusat, ja que està pendent de judici. Per això, estarà exempt de l’obligació que tenen tots els testimonis de dir la veritat. Posteriorment està prevista la declaració de set testimonis més, un dels quals policies, i un pèrit. Per a divendres es preveuen els informes finals de les tres parts.

Inicialment el jutjat instructor d’Osca havia imposat una fiança de 216.000 euros a Vila i de 88.000 euros a Puig, i tant acusacions com defenses van presentar els seus escrits per al judici. No obstant, quan Puig va esdevenir diputat al Parlament el febrer del 2021, la causa va passar al TSJC, que, a més, va anul·lar totes les diligències judicials practicades contra ell des del desembre del 2019 i va rebaixar les fiances a 17.250 euros, ja que la defensa de Puig i el TC van considerar que eren excessives i ho veien com una pena anticipada. Els 17.250 euros és el que el govern aragonès diu que va costar el trasllat de les 44 peces del Museu de Lleida a Sixena.

Història

El monestir femení cistercenc de Santa Maria de Sixena va ser saquejat durant la guerra civil espanyola, però algunes obres van poder ser rescatades i van acabar a Catalunya, ja que aleshores depenia del Bisbat de Lleida. Alguns frescos encara són al MNAC i 44 peces van ser exposades al Museu Diocesà de Lleida. No obstant, durant el franquisme, les parròquies de la Franja de Ponent van ser segregades del Bisbat de Lleida per passar a formar part del nou bisbat de Barbastre-Montsó. Ja durant la democràcia la Generalitat va adquirir les obres i en va catalogar bona part, però el govern aragonès en va reclamar el retorn. La justícia va ordenar el retorn de les obres catalogades a Sixena. El conseller Vila va oposar-se al retorn, i Puig, que va assumir el càrrec de conseller a principis de juliol del 2017 tampoc va ordenar el retorn.

Malgrat els recursos i l’oposició de la Generalitat, la Guàrdia Civil va entrar al Museu de Lleida la matinada de l’11 de desembre del 2017 enmig d’un fort desplegament i va executar l’ordre judicial per la força. La Generalitat en aquell moment estava escapçada perquè no hi havia ni Govern interí, després que el govern espanyol del PP apliqués l’article 155 de la Constitució, intervingués l’autonomia, convoqués eleccions per a finals de desembre del 2017 i destituís tot el govern i altres alts càrrecs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.