Patrimoni

PATRIMONI

Les mans sanadores dels papers mullats per la dana

La restauradora Berta Blasi està tractant al seu taller de Tiana una joia documental, molt malmesa, de l’Arxiu Municipal d’Alfafar

Es tracta de cinc plànols parcel·laris del cultiu de l’arròs a València, Alacant, Castelló i Tarragona, creats als anys quaranta

Blasi es va oferir per ajudar just després de la catàstrofe. Un gest solidari per empatia amb els arxivers valencians

“Com us podem donar un cop de mà?” Els dies poste­ri­ors a les inun­da­ci­ons del País Valencià, la con­ser­va­dora res­tau­ra­dora Berta Blasi va con­tac­tar amb la direc­tora de l’Ins­ti­tut Valencià de Con­ser­vació, Res­tau­ració i Inves­ti­gació, Gemma María Con­tre­ras, per ofe­rir-se a aju­dar en les tas­ques de recu­pe­ració dels fons docu­men­tals que havien que­dat greu­ment dete­ri­o­rats. És l’espe­ci­a­li­tat de Blasi: sanar les obres sobre paper, pell i per­gamí que han sofert vicis­si­tuds de tota mena. Aquell final d’octu­bre negre, Con­tre­ras i el seu equip esta­ven tan des­bor­dats fent actu­a­ci­ons d’emergència, enmig del caos més abso­lut, a una quin­zena d’arxius afec­tats que li va dir que neces­si­ta­ven un temps per pen­sar quin ser­vei els podia fer el seu gest auxi­li­a­dor.

Fa un mes, Blasi va tor­nar a tru­car pre­o­cu­pant-se per la situ­ació. Con­ti­nu­ava estant dis­po­sada a fer el que calgués. I ara sí que ha arri­bat el moment d’actuar. La set­mana pas­sada va rebre al seu taller de Tiana, BBlasi, part d’una joia docu­men­tal que va que­dar molt tocada per la dana: l’arxiu de l’antiga Fede­ració Sin­di­cal d’Agri­cul­tors Arros­sers d’Espa­nya, que conté valu­o­ses dades dels camps d’arròs de tot el ter­ri­tori des del 1933 fins al 1986, el període en què va estar actiu aquest orga­nisme amb seu a València que tute­lava la pro­ducció i els preus de l’arròs i les con­ces­si­ons dels vedats. A la con­ser­va­dora res­tau­ra­dora cata­lana li han con­fiat que inter­vin­gui cinc plànols par­cel·laris de les demar­ca­ci­ons de València, Ala­cant, Cas­telló i Tar­ra­gona, cre­ats als anys qua­ranta. De grans dimen­si­ons (90 x 80 cm), la tragèdia els ha dei­xat invàlids perquè no es poden des­ple­gar. “Quan és aigua neta, encara, però el pro­blema s’agreuja amb el fang, que fa d’adhe­siu”, anota Blasi.

“Si bé ja havien pas­sat per un procés d’asse­cat, quan van arri­bar vam notar que encara tenien un grau d’humi­tat. El pri­mer que els vam fer va ser un trac­ta­ment de neteja i de desin­fecció, i els vam ven­ti­lar perquè feien una pudor insu­por­ta­ble”, revela. Els papers de la Fede­ració Sin­di­cal d’Agri­cul­tors Arros­sers d’Espa­nya els cus­to­di­ava l’Arxiu Muni­ci­pal d’Alfa­far, on la gota freda es va enfi­lar gai­rebé als dos metres. La direc­tora d’aquest equi­pa­ment, Adela Car­re­ras, va haver d’ento­mar un esce­nari dan­tesc. “Els arma­ris com­pac­tes on guardàvem els docu­ments van que­dar com­ple­ta­ment obs­truïts pel fang. Vam tar­dar dues set­ma­nes a poder-hi acce­dir per res­ca­tar-los.”

I, així i tot, mira­cu­lo­sa­ment la gran majo­ria s’han sal­vat. Dels més de 150 plànols que agrupa el fons, només n’hi ha una dot­zena que no han acon­se­guit esten­dre. Blasi i les seves com­pa­nyes de taller Núria Beren­guer i Sílvia Villà estan ope­rant els més deli­cats. “Cal eixu­gar-los ben eixu­gats. Quan esti­guin secs, mira­rem de desen­gan­xar-los mecànica­ment i, en cas que no puguem, encara que sem­bli con­tra­dic­tori, tor­na­rem a humec­tar, amb una humi­tat molt con­tro­lada, les zones més engan­xa­des perquè es rela­xin”, deta­lla l’experta.

És una tasca que demana mans i caps des­tres i expe­ri­men­tats (espòiler: el patri­moni que toque­te­gen res­tau­ra­dors ama­teurs mai acaba bé). “Tenim l’espe­rança que les pèrdues d’infor­mació seran mínimes i que es podrà lle­gir pràcti­ca­ment tot”, asse­gura Blasi. La festa, però, sem­pre l’espat­llen els matei­xos: els fongs. “El pla ini­cial només era sepa­rar els plecs, però dels cinc plànols n’hi ha un de molt afec­tat pels micro­or­ga­nis­mes. L’afec­tació per fongs, la pato­lo­gia més habi­tual que trac­tem al taller, no s’atura si no hi poses remei”, alerta.

La con­ser­va­dora res­tau­ra­dora mares­menca cal­cula que tenen tres set­ma­nes de feina en l’horitzó. Són un taller petit i han de com­pa­gi­nar-ho amb els pro­jec­tes que sos­te­nen el negoci. El gest amb els col·legues valen­ci­ans és total­ment soli­dari. Els mou l’empa­tia. “És el per­so­nal dels arxius el que està sal­vant el patri­moni per la seva pròpia volun­tat. Els arxi­vers són més cons­ci­ents de la importància d’aquesta docu­men­tació que no pas els polítics”, anota. Per a Blasi, la negligència política, i no la desídia de les ins­ti­tu­ci­ons, sol ser gai­rebé sem­pre l’arrel dels mals de la con­ser­vació dels fons docu­men­tals. És clar que en una catàstrofe tot agafa unes pro­por­ci­ons més impre­vi­si­bles, però no és excusa per no asse­nya­lar el pecat ori­gi­nal de tants arxius: la seva ubi­cació en soter­ra­nis o en locals en con­di­ci­ons precàries.

Era el cas de l’Arxiu Muni­ci­pal d’Alfa­far, emplaçat en uns bai­xos de manera pro­vi­si­o­nal en espera de tras­lla­dar-se a un nou edi­fici. L’eterna pro­mesa política que mai es fa rea­li­tat. I que a l’arxiu de la Fede­ració Sin­di­cal d’Agri­cul­tors Arros­sers d’Espa­nya ja ha estat a punt de cos­tar-li la vida en dues oca­si­ons. “A finals dels anys vui­tanta me’l vaig tro­bar per casu­a­li­tat a la Càmera Local Agrària. Esta­ven a punt d’ender­ro­car la seu i vaig veure com l’esta­ven llençant en bos­ses d’escom­bra­ries. El vaig por­tar cap aquí a l’Arxiu Muni­ci­pal i el vaig inven­ta­riar, però sem­pre ha que­dat pen­dent estu­diar-lo en pro­fun­di­tat. L’Arxiu del Regne de València tenia interès a que­dar-se’l, però lla­vors a Alfa­far va sor­gir un pro­jecte per fer un museu de l’arròs i era una opor­tu­ni­tat per donar-li visi­bi­li­tat”, explica Adela Car­re­ras. El pro­jecte de museu de l’arròs va que­dar en un calaix i ara, després de la dana, l’arxi­vera creu que el més adi­ent és cedir el fons docu­men­tal “a un orga­nisme que el pugui cus­to­diar com cal”. Perquè pot­ser la ter­cera vegada ja no tindrà tanta sort.

“A petita escala, de des­as­tres, en pas­sen cada dia, perquè la majo­ria d’arxius no són als llocs on es merei­xen ser, ni tenen la tec­no­lo­gia de con­ser­vació que han de tenir. Són els últims de la cua. En un ajun­ta­ment res fun­ci­ona sense docu­men­tació, però en les mesu­res per pro­te­gir aquesta docu­men­tació ningú hi pensa”, lamenta Blasi. A recer de la seva ini­ci­a­tiva, a Cata­lu­nya n’ha sor­git un altre, d’ofe­ri­ment bonic: l’Ins­ti­tut Car­togràfic i Geològic està dis­po­sat, un cop esti­guin res­tau­rats, a digi­ta­lit­zar els plànols par­cel·laris i a donar-los accés uni­ver­sal en el seu repo­si­tori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.