Altres

El Lliure proposa un viatge per la llum elèctrica des de l’exposició Internacional del 1929

La comissària independent Alexandra Laudo planteja a ‘Ferida lluminosa’ el canvi de vida social

Es podrà veure la setmana vinent al Lliure de Gràcia dins del projecte europeu ‘Unlock the city!’

La comissària d’art inde­pen­dent Ale­xan­dra Laudo pre­sen­tarà els dies dijous i diven­dres vinent (27 i 28 de març) al Lliure de Gràcia la con­ferència per­for­ma­tiva Ferida llu­mi­nosa, La pro­posta exa­mi­narà el paper de la llum elèctrica l’Expo­sició Inter­na­ci­o­nal del 1929, que es va fer a Montjuïc i explo­rarà les rela­ci­ons entre la implan­tació de l’enllu­me­nat elèctric i les actu­als tec­no­lo­gies sense cable i la cul­tura d’estar con­nec­tat sem­pre. La seva con­ferència per­for­ma­tiva també par­larà de la història de la llum arti­fi­cial a par­tir de referències literàries, filosòfiques, històriques i tec­nològiques.

La cre­a­dora admet que la seva, és una mirada eurocèntrica i alhora sub­jec­tiva, “epi­so­dis de la història de la llum arti­fi­cial i l’impacte que ha tin­gut en les mane­res de pen­sar la ciu­tat i de viure en comu­ni­tat”, explica. L’interès de l’artista per la llum arti­fi­cial va sor­gir d’una recerca prèvia i paral·lela sobre la fos­cor. “Quan t’apro­pes a la fos­cor, la llum sem­pre hi és. Són con­cep­tes que en part s’ente­nen i s’inves­ti­guen des de la seva inter­re­lació”, diu Laudo.

El Tea­tre Lliure ha pre­sen­tat Unlock the city!, un pro­jecte euro­peu desen­vo­lu­pat per una xarxa inter­na­ci­o­nal de tea­tres, acadèmies i uni­ver­si­tats que refle­xi­ona sobre com les arts escèniques, com­bi­na­des amb la inves­ti­gació científica, poden esde­ve­nir una eina per repen­sar el pai­satge de la ciu­tat post­pandèmica. El pro­jecte té el suport del pro­grama Europa Cre­a­tiva.

Des del 2023 i fins al 2026, qua­tre ins­ti­tu­ci­ons tea­trals i tres uni­ver­si­tats de sis països dife­rents –la Fun­dació Tone­el­huis d’Anvers (Bèlgica), el Pic­colo Tea­tro de Milà i el Poli­tec­nico de Milà (Itàlia), el Tea­trul Tine­re­tu­lui in Pia­tra Neam. (Roma­nia), la Nati­o­nal The­a­tre Aca­demy (Noru­ega), l’AMU de Praga (Txèquia) i el Tea­tre Lliure– par­ti­ci­pen en un ampli pro­grama d’acti­vi­tats de recerca i ses­si­ons for­ma­ti­ves, així com en la cre­ació de 12 pro­duc­ci­ons tea­trals assig­na­des a 10 artis­tes euro­peus. L’objec­tiu és exa­mi­nar el con­cepte de “límit” social, físic i cul­tu­ral en un espai urbà de recerca. En el cas del Tea­tre Lliure, és l’àrea de Montjuïc. Ferida llu­mi­nosa és la segona pro­posta tea­tral que pre­senta el Tea­tre Lliure. A l’octu­bre, Anna Puig­ja­ner va estre­nar Històries de la cuina, una acció per­for­ma­tiva que refle­xi­o­nava sobre la cons­trucció de rols soci­als a través d’un dis­po­si­tiu escènic en forma de cuina que acti­va­ven mem­bres de Més que Cures, una asso­ci­ació que agrupa dones del barri del Poble-sec de Bar­ce­lona dedi­ca­des a les cures a domi­cili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.