Arqueologia

patrimoni

El ‘Sostre de les estacions’, una peça única del MNAT

El Sos­tre de les esta­ci­ons, de la vil·la romana dels Munts d’Alta­fu­lla, és una peça “única a la península Ibèrica” per les seves carac­terísti­ques i serà una de les estre­lles del nou Museu Arqueològic Tàrraco, que reo­brirà al públic a finals del 2026, informa ACN.

És el sos­tre d’una habi­tació del semi­so­ter­rani d’aquesta antiga vil·la de l’entorn de Tàrraco, amb pin­tu­res al fresc sobre mor­ter i un relleu d’una impor­tant qua­li­tat artística. Quan la casa va col·lap­sar, el sos­tre va que­dar sen­cer mirant a terra i es con­serva quasi ínte­gra­ment, un fet extra­or­di­nari tenint en compte que han pas­sat uns 2.000 anys. Ara s’estan enlles­tint els tre­balls de res­tau­ració i si bé es va tren­car en uns 3.000 frag­ments, se n’ha pogut recu­pe­rar un 90%.

Trenta anys després del seu des­co­bri­ment en unes exca­va­ci­ons del 1996, s’exhi­birà públi­ca­ment per pri­mera vegada al reno­vat museu de la plaça del Rei. “El sos­tre real­ment és molt interes­sant per la com­ple­xi­tat en l’arte­so­nat, pels nivells que la for­men. La deco­ració està for­mada per qua­tre repre­sen­ta­ci­ons de les esta­ci­ons de l’any i flan­que­ja­des per Mènades”, unes figu­res feme­ni­nes vin­cu­la­des a les baca­nals de Bacus, explica Josep Anton Remolà, con­ser­va­dor de recerca i col·lec­ci­ons del Museu Naci­o­nal Arqueològic de Tar­ra­gona (MNAT).

La peça té cinc metres de llarg per tres d’ample. Quinze metres qua­drats amb tres fran­ges horit­zon­tals que també estan divi­dits. Els qua­tre cas­se­tons de les can­to­na­des tenen forma octo­go­nal i acu­llen repre­sen­ta­ci­ons figu­ra­ti­ves de les qua­tre esta­ci­ons de l’any. En els dos del mig, en forma de qua­drat girat, és on hi ha les Mènades. Per Remolà, és “for­mi­da­ble per la com­ple­xi­tat de l’ela­bo­ració del sos­tre en aquest seguit de cas­se­tons”. La temàtica, el pas del temps, “és un tòpic molt habi­tual en les vil·les roma­nes”, deta­lla.

Tot i això, en el moment que el sos­tre va fer la seva funció deco­ra­tiva, “devia ser quasi impos­si­ble con­tem­plar la seva dimensió real”. Cal tenir en compte que l’estança estava al semi­so­ter­rani, que era la “fona­men­tació de la planta prin­ci­pal que estava a sobre i, per tant, tenia les mínimes ober­tu­res pos­si­bles”. “A la tarda devia entrar una mica el sol, però l’habi­tació s’il·lumi­nava amb cane­lo­bres, llànties o algun altre estri per fer llum”, con­clou Remolà. A més, l’estança feia uns qua­tre metres d’alçada, per la qual cosa encara havia de ser més difícil que es veies­sin les figu­res.

L’obra està als ser­veis cen­trals del MNAT, en la fase final de la res­tau­ració. Haver acon­se­guit la imatge actual, recom­posta, amb els volums recu­pe­rats i “colors d’una qua­li­tat increïble, és fruit d’un procés molt llarg i d’un tre­ball com­plex”, asse­gura la direc­tora del MNAT, Mònica Bor­rell. Després de l’exca­vació hi han inter­vin­gut arqueòlegs, his­to­ri­a­dors, res­tau­ra­dors i l’equip del museu “per plan­te­jar una inter­venció glo­bal”.

Aquesta no serà l’única peça dels Munts que el públic podrà con­tem­plar per pri­mera vegada, ja que també s’expo­sarà una pin­tura d’una cis­terna, que s’afe­girà a altres ele­ments que “reme­tran a la sump­tu­o­si­tat” d’una vil·la, la de Munts, de la qual encara no se sap del cert quina funció feia en relació a la capi­tal.

Per Bor­rell el Sos­tre de les esta­cions “és equi­pa­ra­ble” al Mosaic dels pei­xos, una de les peces més icòniques de la col·lecció del MNAT, “per la seva qua­li­tat artística i el seu valor arqueològic, docu­men­tal i simbòlic”. I, sobre­tot, per la difi­cul­tat que suposa tro­bar unes res­tes d’aques­tes dimen­si­ons i carac­terísti­ques “fora dels entorns de Nàpols i Pom­peia”. “El fet d’haver-se con­ser­vat ja és excep­ci­o­nal”, con­clou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.