LLIBRES
El MOT clou l’onzena edició amb més de 2.000 assistents entre Olot i Girona
El festival de literatura MOT ha tancat aquest dissabte la seva onzena edició superant els 2.000 assistents entre Olot i Girona, les dues ciutats on se celebra el certamen. Aquest 2025, el MOT ha reunit una trentena d’autors i programat dotze converses i dos Ver-MOT, que han penjat el cartell de complet. Comissariat per l’escriptora i experta en estudis de gènere Montse Barderi, el festival s’ha centrat en la temàtica de l’amor i les relacions sexoafectives. “Hem parlat de l’amor des de tots els angles possibles amb protagonistes de primera magnitud: els autors de grans llibres”, ha dit Barderi. Maggie O’Farrell, Tessa Hadley o Luis García Montero han estat alguns dels noms destacats d’enguany.
El MOT ha clos aquest dissabte la programació de la seva onzena edició, que s’ha celebrat a Girona del 20 al 22 de març i a Olot, del 27 al 29 de març. Enguany, el festival ha programat dotze converses que han girat entorn de l’amor i les relacions sexoafectives i s’han organitzat en binomis, abordant l’amor amb relació a altres conceptes, com ara el temps, el dolor, l’autoestima o el domini, així com primeres vegades, subversió, passió i romanticisme.
En total, hi ha participat una trentena d’autors d’entre els quals en destaquen Maggie O’Farrell, Tessa Hadley, Luis García Montero, Cynthia Rimsky, Glòria Gasch, Alba Dalmau, Pol Guasch, Lluís Muntada, Jordi Nopca, Manuel Jabois o Manuel Vilas. “Necessitem l’amor per viure i que necessitem seguir-ne parlant, sempre”, ha expressat l’escriptora comissaria d’aquesta edició, Montse Barderi, que considera que “trobar un espai de qualitat per parlar, pensar i debatre sobre l’amor és un luxe d’una democràcia i d’una Europa culta, que no ens podem permetre deixar escapar”.
MOT per a infants i joves
En el marc d’El Primer MOT, la vessant del festival dedicada a apropar la literatura al públic infantil i juvenil, més de mil infants i joves han participat en activitats literàries. Dins el Primer MOT s’hi engloben dues propostes: el MOT Escoles i el MOT INS. A més, enguany el festival ha dut a terme accions literàries interactives al carrer per acostar la literatura a tots els públics.
Al MOT Escoles a Girona, més de sis-cents alumnes de cicle superior de primària han llegit un llibre i, posteriorment, han tingut una trobada amb l’autor a una de les biblioteques de la ciutat. Els autors participants han estat Oriol Canosa, Anna Cabeza, Carles Sala, Roser Rimbau, Anna Manso, David Nel·lo, David Cirici i Tina Vallès. El MOT Escoles a Olot ha consistit en la programació de l’espectacle literari ‘El llibre secret de Marga Socias’ per a alumnes de primària. Se n’han fet un total d’onze sessions en les quals hi han participat diverses escoles d’Olot i de la Garrotxa.
Per altra banda, el MOT INS és un espai que vol acostar la literatura i la creació als estudiants de secundària de Girona i d’Olot. Aquesta proposta comença amb una sessió a les aules dels centres educatius, i segueix per una matinal literària, que s’ha realitzat el divendres del festival a cada ciutat. Després d’una xerrada introductòria a càrrec de l’escriptor Pol Guash, els nois i noies han participat en dos dels tallers literaris que se’ls hi oferien.
A Girona, han participat en el MOT INS els centres educatius Institut Ermessenda de Girona, Institut Santiago Sobrequés, Institut Carles Rahola i Institut Vicenç Vives. Pel que fa a Olot, s’ha comptat amb tots els instituts de la comarca de la Garrotxa. En total, 350 joves han participat en el MOT INS.
El festival MOT també compta amb les activitats del +MOT. Es tracta d’un conjunt d’activitats que completen la programació central del festival (les converses) i que s’organitzen conjuntament amb entitats i associacions de la ciutat. Sota aquest paraigües s’han fet les exposicions ‘Una imatge i mil paraules’, a càrrec de l’Escola d’Art d’Olot; i ‘Punts de llibre’, de l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot: el Poetry Slam a l’Estació Espai Jove de Girona; una projecció artística de Núria Güell al cinema Truffaut; la xerrada ‘Parlem d’amor’ amb Blanca Llum Vidal i Roc Casagran conduïts per Josep Maria Fonalleras, o la presentació del llibre ‘Dones sense homes’ de Cristina del Puerto-Peix.
Totes les converses programades, tant les d’aquesta edició com les de les anteriors, es poden recuperar al canal de YouTube del festival. A més, l’organització del MOT elabora cada any una guia de lectura, en la qual s’hi inclouen els llibres més representatius dels autors i autores del festival en relació amb la temàtica de l’edició. La guia es pot descarregar en format digital al web del festival.