Llibres

LLIBRES

El MOT clou l’onzena edició amb més de 2.000 assistents entre Olot i Girona

El fes­ti­val de lite­ra­tura MOT ha tan­cat aquest dis­sabte la seva onzena edició superant els 2.000 assis­tents entre Olot i Girona, les dues ciu­tats on se cele­bra el cer­ta­men. Aquest 2025, el MOT ha reu­nit una tren­tena d’autors i pro­gra­mat dotze con­ver­ses i dos Ver-MOT, que han pen­jat el car­tell de com­plet. Comis­sa­riat per l’escrip­tora i experta en estu­dis de gènere Montse Bar­deri, el fes­ti­val s’ha cen­trat en la temàtica de l’amor i les rela­ci­ons sexo­a­fec­ti­ves. “Hem par­lat de l’amor des de tots els angles pos­si­bles amb pro­ta­go­nis­tes de pri­mera mag­ni­tud: els autors de grans lli­bres”, ha dit Bar­deri. Mag­gie O’Far­rell, Tessa Had­ley o Luis García Mon­tero han estat alguns dels noms des­ta­cats d’enguany.

El MOT ha clos aquest dis­sabte la pro­gra­mació de la seva onzena edició, que s’ha cele­brat a Girona del 20 al 22 de març i a Olot, del 27 al 29 de març. Enguany, el fes­ti­val ha pro­gra­mat dotze con­ver­ses que han girat entorn de l’amor i les rela­ci­ons sexo­a­fec­ti­ves i s’han orga­nit­zat en bino­mis, abor­dant l’amor amb relació a altres con­cep­tes, com ara el temps, el dolor, l’auto­es­tima o el domini, així com pri­me­res vega­des, sub­versió, passió i roman­ti­cisme.

En total, hi ha par­ti­ci­pat una tren­tena d’autors d’entre els quals en des­ta­quen Mag­gie O’Far­rell, Tessa Had­ley, Luis García Mon­tero, Cynt­hia Rimsky, Glòria Gasch, Alba Dal­mau, Pol Guasch, Lluís Mun­tada, Jordi Nopca, Manuel Jabois o Manuel Vilas. “Neces­si­tem l’amor per viure i que neces­si­tem seguir-ne par­lant, sem­pre”, ha expres­sat l’escrip­tora comis­sa­ria d’aquesta edició, Montse Bar­deri, que con­si­dera que “tro­bar un espai de qua­li­tat per par­lar, pen­sar i deba­tre sobre l’amor és un luxe d’una democràcia i d’una Europa culta, que no ens podem per­me­tre dei­xar esca­par”.

MOT per a infants i joves

En el marc d’El Pri­mer MOT, la ves­sant del fes­ti­val dedi­cada a apro­par la lite­ra­tura al públic infan­til i juve­nil, més de mil infants i joves han par­ti­ci­pat en acti­vi­tats literàries. Dins el Pri­mer MOT s’hi englo­ben dues pro­pos­tes: el MOT Esco­les i el MOT INS. A més, enguany el fes­ti­val ha dut a terme acci­ons literàries interac­ti­ves al car­rer per acos­tar la lite­ra­tura a tots els públics.

Al MOT Esco­les a Girona, més de sis-cents alum­nes de cicle supe­rior de primària han lle­git un lli­bre i, poste­ri­or­ment, han tin­gut una tro­bada amb l’autor a una de les bibli­o­te­ques de la ciu­tat. Els autors par­ti­ci­pants han estat Oriol Canosa, Anna Cabeza, Car­les Sala, Roser Rim­bau, Anna Manso, David Nel·lo, David Cirici i Tina Vallès. El MOT Esco­les a Olot ha con­sis­tit en la pro­gra­mació de l’espec­ta­cle lite­rari ‘El lli­bre secret de Marga Socias’ per a alum­nes de primària. Se n’han fet un total d’onze ses­si­ons en les quals hi han par­ti­ci­pat diver­ses esco­les d’Olot i de la Gar­rotxa.

Per altra banda, el MOT INS és un espai que vol acos­tar la lite­ra­tura i la cre­ació als estu­di­ants de secundària de Girona i d’Olot. Aquesta pro­posta comença amb una sessió a les aules dels cen­tres edu­ca­tius, i segueix per una mati­nal literària, que s’ha rea­lit­zat el diven­dres del fes­ti­val a cada ciu­tat. Després d’una xer­rada intro­ductòria a càrrec de l’escrip­tor Pol Guash, els nois i noies han par­ti­ci­pat en dos dels tallers lite­ra­ris que se’ls hi ofe­rien.

A Girona, han par­ti­ci­pat en el MOT INS els cen­tres edu­ca­tius Ins­ti­tut Ermes­senda de Girona, Ins­ti­tut San­ti­ago Sobrequés, Ins­ti­tut Car­les Rahola i Ins­ti­tut Vicenç Vives. Pel que fa a Olot, s’ha comp­tat amb tots els ins­ti­tuts de la comarca de la Gar­rotxa. En total, 350 joves han par­ti­ci­pat en el MOT INS.

El fes­ti­val MOT també compta amb les acti­vi­tats del +MOT. Es tracta d’un con­junt d’acti­vi­tats que com­ple­ten la pro­gra­mació cen­tral del fes­ti­val (les con­ver­ses) i que s’orga­nit­zen con­jun­ta­ment amb enti­tats i asso­ci­a­ci­ons de la ciu­tat. Sota aquest paraigües s’han fet les expo­si­ci­ons ‘Una imatge i mil parau­les’, a càrrec de l’Escola d’Art d’Olot; i ‘Punts de lli­bre’, de l’Escola Muni­ci­pal d’Expressió d’Olot: el Poetry Slam a l’Estació Espai Jove de Girona; una pro­jecció artística de Núria Güell al cinema Truf­faut; la xer­rada ‘Par­lem d’amor’ amb Blanca Llum Vidal i Roc Casa­gran conduïts per Josep Maria Fona­lle­ras, o la pre­sen­tació del lli­bre ‘Dones sense homes’ de Cris­tina del Puerto-Peix.

Totes les con­ver­ses pro­gra­ma­des, tant les d’aquesta edició com les de les ante­ri­ors, es poden recu­pe­rar al canal de You­Tube del fes­ti­val. A més, l’orga­nit­zació del MOT ela­bora cada any una guia de lec­tura, en la qual s’hi inclo­uen els lli­bres més repre­sen­ta­tius dels autors i auto­res del fes­ti­val en relació amb la temàtica de l’edició. La guia es pot des­car­re­gar en for­mat digi­tal al web del fes­ti­val.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.