Música

música

Acceptada la demanda de la família d’Ortega Monasterio contra el documental ‘Murs de silenci’

La família del compositor ho fa per “restaurar el seu honor” i lamenta que els autors del documental no contrastessin la informació, no contactessin amb ells en cap moment i ometessin les sentències absolutòries anteriors

A la demanda civil, la família reclama que el documental sigui declarat una intromissió il·legítima contra l’honor de Josep Lluís Ortega Monasterio i per tant que es retiri d’arreu

Finalment, a la demanda, la família reclama també una indemnització d’un milió d’euros pels perjudicis

La demanda civil presentada per la família de Josep Lluís Ortega Monasterio contra la CCMA i la periodista Anna Teixidor per restaurar el seu honor arran del documental Murs de silenci. Gran Escala 2000 ha estat acceptada a tràmit pel jutjat de Primera Instància de Barcelona número 52. La demanda, redactada pel despatx d’advocats de Xavier Genover, va ser acceptada a tràmit el 21 de març. La part demandada tindrà 20 dies hàbils, a partir de la notificació formal de la demanda, per presentar el seu escrit de contestació.

A través d’un comunicat, la família considera que el documental, emès el passat 19 de novembre per TV3, conté una sèrie de mentides i falsedats que han afectat greument l’honor i la memòria de Josep Lluís Ortega Monasterio, que s’haurien pogut evitar si els seus autors s’haguessin posat en contacte amb la família durant la seva elaboració per contrastar la informació disponible. En aquest sentit, els familiars lamenten la mala praxi professional dels autors del documental, atès que durant els dos anys que va durar la seva elaboració en cap moment s’hi van posar en contacte per tractar la part concreta que els afecta, fins el punt que es van assabentar de l’existència de Murs de silenci en el moment de la seva emissió. El documental tampoc no fa cap referència a les dues sentències judicials que van acreditar la innocència de Josep Lluís Ortega Monasterio en relació a qualsevol trama, sentències que estan a disposició del públic i que els responsables del documental també podien consultar.

Com remarquen, la premsa de l’època se’n va fer ressò, però tampoc no va cridar l’atenció dels autors del documental. La família, naturalment, condemna totes les activitats dutes a terme en els locals citats al documental i celebra que fossin clausurats.

Una “venjança” contra un “demòcrata”

Els familiars consideren especialment greu que aquestes acusacions s’hagin fet contra una persona que no es pot defensar, ja que va traspassar fa 20 anys. En vida ell mateix es va defensar i tant l’Audiència Nacional com el Tribunal Suprem van declarar la seva innocència dels mateixos càrrecs que es tornen a utilitzar 45 anys després al documental. Aquelles acusacions van ser una venjança d’un sector recalcitrant de l’exèrcit contra Josep Lluís Ortega Monasterio, que durant la seva etapa militar com a coronel va donar suport a la Unió Militar Democràtica (UMD), una organització militar clandestina que defensava la democratizació del país. Que fos autor d’una havanera, l’any 1968, on s’hi diu “Visca Catalunya, Visca el Català” no el va ajudar en aquest cas. Aquest posicionament li va costar ser empresonat durant 5 mesos. Un cop amnistiat i reincorporat a l’exèrcit, van manipular contra ell una sèrie de notes confidencials –les mateixes que es llegeixen al documental– per expulsar-lo definitivament. Durant anys va lluitar contra aquesta injustícia i va aconseguir que fos el primer Tribunal d’Honor revocat a l’Estat espanyol. “Va recuperar el seu honor i es va dedicar la seva veritable passió: la música”, subratllen.

“Falsedats”

Aquestes sentències, juntament amb centenars de documents a l’arxiu familiar, demostren “de manera inequívoca” –tal i com destaca la família a través del comunicat– que Josep Lluís Ortega Monasterio no era ni va ser mai soci de la persona condemnada pel cas, que no va tenir mai res a veure amb cap negoci de prostitució, i per descomptat encara menys de prostitució de menors, i que l’agència Gracia no proveïa noies a cap local, i encara menys al Gran Escala 2000, atès que l’agència va cessar la seva activitat a principis dels anys 80. “Aquestes falsedats han provocat que alguns Ajuntaments i grups d’havaneres hagin expressat la seva incomoditat en relació a la seva memòria i la seva obra, i per això la família demana que es respecti la seva innocència contrastada judicialment fins que s’acabi el nou procediment judicial”, afegeixen.

Què reclama la família a la demanda civil

A la seva demanda civil, la família reclama que el documental sigui declarat una intromissió il·legítima contra l’honor de Josep Lluís Ortega Monasterio i per tant que es retiri de tots els webs, plataformes i xarxes socials de la CCMA. A més, la demanda inclou la petició que la sentència, si és condemnatòria, sigui explicada amb rigor a l’opinió pública tant als informatius com a tots els programes de la CCMA que es van fer ressò del documental, així com també a les xarxes socials. En paral·lel, també es reclama que la CCMA contracti publicitat, tant en suport digital com imprès, per difondre la sentència als mitjans tercers que també se’n van fer ressò. Finalment, a la demanda, la família reclama també una indemnització d’un milió d’euros pels perjudicis causats a nivell d’imatge, danys psicològics certificats mèdicament i per les derivades reputacionals negatives que ha sofert. Aquesta quantitat en cap cas serà per als membres de la família, que consideren que cap quantitat pot compensar el mal rebut, i es destinaran al foment de la cultura i la cançó catalanes, i molt especialment de les havaneres. En aquest sentit, la família Ortega Monasterio vol deixar clar que no hi ha cap ànim de lucre en aquesta demanda, sinó que únicament persegueix restaurar l’honor del seu avi i pare.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.