comunicació
ERC vol actualitzar la llei de l’audiovisual de fa vint anys
Els republicans han entrat una proposició de llei per modernitzar la norma del 2005 i i “situar-la a la Catalunya d’avui”
El 2023 es va aprovar un avantprojecte de llei que va decaure amb l’avançament electoral
“La llei de l’audiovisual del 2005 està fora l’òrbita dels mitjans; cal situar-la a la Catalunya d’avui”. Ho han anunciat des del Parlament el president de la comissió de cultura, Joan Ignasi Elena, i la portaveu republicana en matèria cultural i vicepresidenta primera del Parlament, Raquel Sans, que consideren imprescindible adaptar la llei al context actual i modernitzar-ne el contingut. En aquest sentit, ERC ha registrat aquest dimecres la proposició de llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya, després que els treballs per actualitzar-la decaiguessin en l’anterior legislatura.
Els republicans han registrat exactament el mateix text que va treballar i aprovar el Govern republicà de Pere Aragonès l’any 2023 i que va impulsar la vicepresidenta Laura Vilagrà, amb la voluntat que sigui un punt de partida per reprendre la feina al Parlament. Els treballs en ponència parlamentària també podran servir per introduir més canvis que permetin millorar la llei i adaptar-la a les noves necessitats, dos anys després del projecte inicial. Així, el nou text requerirà d’aportacions per adaptar-se a noves realitats, com podria ser la intel·ligència artificial. Amb tot, la diputada Raquel Sans ha fet èmfasi en la necessitat de registrar la proposició per “activar el comptador” i començar a treballar en aquesta iniciativa.
Protegir el català
Sans ha subratllat que és “una necessitat de país” comptar amb una nova llei de l’audiovisual que doni resposta als reptes d’un sector que ha canviat molt en els últims 20 anys. “Estem en un context de globalització i digitalització i desgraciadament a Catalunya no tenim un Estat que defensi la nostra llengua i la producció audiovisual pròpia. Per això creiem que aquesta llei ha de ser el més ambiciosa possible”, ha assenyalat. El text del 2023 planteja que un mínim del 51 % de la producció europea pròpia estigui realitzada en català i proposa ampliar les competències del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) per poder monitoritzar també els mitjans sota demanda situats a Catalunya.
La dirigent republicana ha lamentat que en la passada legislatura aquesta llei no va poder aprovar-se definitivament al Parlament perquè el PSC i Junts “van ralentir” la seva tramitació mitjançant la sol·licitud de “moltíssimes compareixences”. La portaveu republicana en matèria de cultura ha instat els grups a “treballar amb responsabilitat” perquè el text no sigui d’Esquerra sinó “de país”. En aquesta línia, ha manifestat que seria “positiu” que el PPC no se sumés a Vox, i permetés la tramitació d’aquesta llei, que buscarà tenir el “màxim” de suports a la cambra. Sans ha recordat que alguns grups van intentar torpedinar l’aprovació de la llei endarrerint-ne la tramitació parlamentària en registrar desenes de peticions de compareixences en comissió. L’avantprojecte de llei de Vilagrà va decaure quan Aragonès va avançar les eleccions. “Demanem voluntat per fer el treball necessari”, ha asseverat Sans avui. Per la seva banda, Elena ha subratllat que la nova llei ja va ser consensuada amb el CAC i altres agents del sector.
Discursos d’odi
Els republicans han fet èmfasi en la necessitat de modernitzar la llei tant des del punt de vista tecnològic com des de la perspectiva social. “Que la comunicació audiovisual a Catalunya estigui lliure de discriminacions, violències i falsedats”, ha assegurat Joan Ignasi Elena. “La llei ha de donar resposta als reptes que té la societat actual, com la pressió estètica o els discursos d’odi”, ha dit Raquel Sans. En aquest sentit, la proposició de llei incorpora, entre moltes altres concrecions, l’obligatorietat d’informar expressament sobre les imatges de persones que hagin estat retocades o posa atenció en la protecció de les víctimes i les seves famílies per evitar la revictimització.