Patrimoni

MEMÒRIA HISTÒRICA

Blanes museïtza un refugi de la Guerra Civil

Excavat en una penya de roca, a prop de l’església, tenia un aforament per a noranta persones i era un de la vintena de refugis que hi havia al municipi

Blanes estrena la museïtzació d’un refugi de la Guerra Civil excavat en una penya, a prop de l’església del municipi, segons informa l’agència ACN. Aquest és un de la vintena que hi ha al municipi i fins ara estava tancat. Ara, el consistori blanenc ha instal·lat panells informatius al voltant i permetrà que en ocasions especials la gent pugui veure l’accés i tota la galeria de 24 metres de llarg. A les nits s’il·luminarà l’interior i els visitants podran veure com era per dins, a través d’una porta reixada. L’objectiu de la museïtzació del refugi és homenatjar els blanencs que van viure la Guerra Civil. L’alcalde, Jordi Hernández, ha recordat que Blanes va ser un dels municipis gironins més castigats pels bombardejos. “Encara hi ha moltes ferides obertes”, ha dit Hernández, pràcticament cent anys més tard, i per això han intentat “tancar-ne algunes” amb la senyalització del refugi antiaeri de Blanes. Hernández ha incidit en el fet que la Guerra Civil va ser el primer conflicte on es va bombardejar població civil i ha remarcat que Blanes va ser un dels municipis gironins “on més bombardejos es van patir” en aquest conflicte armat. La regidora de Patrimoni Històric de Blanes, Mònica Rabassa, ha detallat que la gent podrà veure la galeria a través de la porta reixada que hi ha i, de nit, s’encendrà la il·luminació de dins la galeria perquè la gent pugui veure “els 24 metres de profunditat” que tenia la galeria.

Excavats en penyes

Aquest és un de la vintena de refugis que hi ha a Blanes, malgrat que respon a una tendència habitual al municipi i és el d’excavar galeries en zones rocoses per construir-hi aquests refugis. L’historiador local, Joan Garcia, explica que el format és diferent dels refugis habituals perquè la urografia de Blanes facilitava que es fessin forats a les pedres i habilitar-los com a refugis. En aquesta galeria que ara s’ha senyalitzat, s’hi van construir alguns pilars per garantir que no s’ensorraria en cas de bombardeig. A dins, hi ha algunes pintades amb esprai a les pedres que es van fer als anys 90, quan l’espai estava obert al públic. Des d’aleshores s’ha tancat i ara es podrà veure a través de la porta. La regidora ha explicat que en dates determinades possiblement s’obrirà la porta per tal que la gent vegi la fondària del refugi des de l’accés, però que no es farà visitable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]