TEATRE
Gabriel Calderón repeteix l’aventura catalana amb ‘Ai, la misèria ens farà feliços’
Temporada Alta avança 17 coproduccions per a la primera edició de Narcís Puig com a nou director artístic del festival
Miet Warlop se suma a l’equip del festival on repeteix Liddell, Mal Pelo, Bàrbara Mestanza o la XV edició del Torneig de dramatúrgia
El dramaturg uruguaià Gabriel Calderón va escriure i dirigir Joan Carreras a Història d’un senglar el 2020. El celebrat muntatge acabaria sent el primer títol que es representa en català al Festival d’Avinyó. Poca broma. Ara Carreras actuarà a Ai, la misèria ens farà feliços amb Pere Arquillué, Daniela Brown i Laura Conejero. També farà temporada al Lliure, que produeix el muntatge. Aquesta és una de les 17 coproduccions que el nou director Narcís Puig ha avançat aquest matí. La fusió de directors estrangers amb companyies catalanes ja ha portat altres èxits com Guy Cassier i Lluís Homar (La néta del señor Linh); Korsunovas amb (Oncle Vània); Krystian Lupa (Davant la jubilació).
El Temporada Alta celebrarà la XV edició del Torneig de dramatúrgia (un fenomen quan a públic, admet Puig, tot i que cada cop han de triar autors més novells: sumaran fins a 116 autors en aquest curs) i integra la creadora Miet Warlop a l’equip del festival. Aquesta autora d’un teatre visual, que es va donar a conèixer durant la direcció de l’equip de Juan Carlos Martel al Lliure, ara, sembla que reprèn la projecció a Catalunya de la mà del festival de tardor amb la presentació de Inhale Delirium Exhale, un treball sobre la confrontació amb la creació i la crisi.
Novament, Angélica Liddell serà el cap de cartell del cap de setmana de programadors. Estrena Seppuku, una nova estrena. De les 4 darreres obres d’aquesta controvertida creadora, tres s’han fet al Girona i la quarta, al Palau dels Papes del festival d’Avinyó, diu cofoi Puig. Què serà el nou muntatge? L’equip de producció del festival està a l’expectativa tenint en compte que Vudú “havia de ser un monòleg amb alguns personatges i va acabar sent un muntatge de sis hores de durada”.
Dels 17 títols, 11 s’estrenen oficialment al festival un altre parell es veuen per primer cop a Catalunya. Bàrbara Mestanza presenta Foc, un treball sobre la cultura de la cancel·lació, amb perspectiva de gènere (com ja era Sucia i Lacrimosa). Moukhles & Sentís, després del seu debut de Nodi, de gossos i malditos, estrenarà ara Abecedari, sobre el llegat cultural. Mos maiorum estrena Nosaltres els sense nom a partir de la figura del llibertari català Joan Garcia Oliver. Els darrers sis dies, de Marta Barceló, serà la primera coproducció entre Teatre Principal de Palma i Temporada Alta. La Menuda mostrarà un nou capítol del seu teatre d’estímuls de primera infància (després de Madame Lumière). Ara serà Lumiero i sumarà el clown Pere Hosta a la seva troupe. Cor de Teatre estrenarà Nauta, un treball que en l’edició anterior es va mostrar en clau de working progress. El darrer treball de Mal Pelo, We: nosaltres i els temps i la nova producció del Mercat Cèl·lula#6, ara amb Roser López Espinosa també figuren com a coproduccions. També cal sumar el doblet de Josep Maria Miró:Majordoma, (que ja es va estrenar a la Heartbreak) i El monstre, el premi Quim Masó que s’estrenarà aquest Grec. El text comptarà amb Joan Negriè, Albert Prat i Àurea Màrquez al repartiment. Finalment, dues peces que es compartiran amb el festival Clàssics: De Profundis d’Oscar Wilde amb David Verdaguer i els Diaris d’Anaïs Nin, que interpretarà Elisabet Casanovas. El cicle de Llibràlegs farà un repàs de textos d’edicions anteriors, del 2014 al 2021.