Art

ART

El Museu de Ceret celebra el 75è aniversari amb Picasso, Matisse, Chagall i Miró

L’exposició aplega una setantena d’obres que alguns grans artistes van donar a la col·lecció del Vallespir

El Museu d’Art Modern de Ceret exposarà a partir d’aquest dissabte obres de Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall i Joan Miró per celebrar el 75è aniversari de la seva obertura. Es tracta d’una exposició que repassa els vincles del museu amb alguns dels artistes més significatius de la història de l’art, molts dels quals van ser fonamentals per a la creació del museu gràcies a les seves donacions d’obra. En total, s’hi mostraran una setantena de peces d’artistes com ara Toni Grand, Tom Carr, Antoni Tàpies o Valentine Prax, amb el títol 75 anys d’amistat, els artistes i el museu.

En la presentació de la mostra, el director del museu, Jean-Roch Dumont, comissari del muntatge junt amb la cap de col·leccions, Aude Marchan, ha recordat la identitat singular que ha forjat Ceret com a gresol de l’art internacional amb la complicitat de figures capdavanteres que hi han fet estades al llarg de la història. “Ceret no només va ser la meca del cubisme, sinó que també va esdevenir un punt de trobada entre Barcelona i París”, ha argumentat Jean-Roch Dumont tenint ben present que molts altres abans ja havien fet del poble el seu lloc de treball, des de Picasso a Manolo Hugué, Joaquim Sunyer o Enric Casanovas, passant per Frank Burty Haviland, Georges Braque, Francis Picabia, Moïse Kisling, Pinchus Krémegne, Chaïm Soutine, Marc Chagall o Raoul Dufy. Centrada en les amistats creatives, fundacionals i duradores que va propiciar la concepció del museu, la mostra es concentra en els vincles dels últims 75 anys, des de 1950 fins al present.

La primera part està dedicada a les primeres donacions que van fer tres artistes excepcionals: Marc Chagall, Henri Matisse i Pablo Picasso. Matisse, per exemple, va donar tretze dibuixos per a la inauguració, i el 1954, el mateix any de la seva mort, va lliurar-hi també Gran cap de dona, una obra de 1945, que s’ha convertit en una de les peces centrals de la col·lecció. Picasso, per la seva banda, i a petició del primer conservador i un dels impulsors del museu, Pierre Brune, hi va contribuir primer amb una pintura, quatre ceràmiques i dos gravats, però en successives entregues va acabar oferint fins a 58 obres més, alguns de molt importants, que, segons Dumont, “van ajudar a crear la identitat del museu”.

L’exposició, que estarà oberta del 12 d’abril al 16 de novembre, ressegueix el vincle amb altres artistes que també van tenir un paper fonamental els primers anys de vida del centre d’art, com ara Christine Boumeester i Valentine Prax, junt amb Claude Viallat i Vincent Bioulès, que van mantenir una relació singular i duradora amb el museu als anys setanta, quan poques institucions donaven suport a joves artistes com ells.

De fet, al llarg de la mostra es poden veure diversos projectes que han enriquit i transformat la relació entre la institució i els creadors. Per exemple, es poden visitar dues instal·lacions “excepcionals”, una de Toni Grand i l’altra, del tarragoní Tom Carr, totes dues de gran format, concebudes expressament per a aquestes sales i que no s’hi havien exposat en més de trenta anys. A més de Carr, també hi ha presents altres figures de l’art català d’avantguarda, com Joan Miró, que va donar al museu dues obres incloses a la mostra; Antoni Tàpies, que va proposar diverses exposicions i també va fer-hi donacions, o Josep Riera i Aragó, que va concebre l’obra Avió Céret específicament per al museu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]