música
Bernat Vivancos estrena a Peralada una mirada contemporània sobre els responsoris de Setmana Santa
El compositor barceloní s’ha inspirat en els responsoris de Tomás Luís de Victoria (1548-1611) per crear l’obra que sonarà el Divendres Sant a l’edició de Pasqua del festival empordanès
La nit del proper 18 d’abril, Divendres Sant, l’església del Carme acollirà l’estrena absoluta dels Responsoris de Setmana Santa que el Festival de Peralada va encarregar per a la seva edició de Pasqua al compositor català Bernat Vivancos (Barcelona, 1973). Aquesta nova creació, escrita per a sis veus mixtes i interpretació a cappella, s’inspira en la tradició litúrgica dels responsoris del Tridumm Pasqual i consolida la vocació del festival d’impulsar la creació sacra contemporània i el talent musical del nostre país. Responsoria Hebdomadae Sanctae és el títol de l’obra de Vivancos, que agafa el relleu del compositor reusenc Joan Magrané, el qual va estrenar a l’edició de l’any passat la seva pròpia versió de les lliçons de tenebres, Tenebrae Responsoria, també per encàrrec del festival.
“Trobo que és una aposta valenta i admirable, que un festival faci un encàrrec a cegues, coneixent només la teva trajectòria i et doni carta blanca i suport total”, ha afirmat Vivancos, acompanyat aquest matí a Barcelona pel director del festival, Oriol Aguilà. Vivancos ha trigat uns sis anys a escriure: “Ha estat cuinada a foc lent –diu el compositor–, amb temps per reposar i madurar cada passatge, és per això que és una música essencial, perquè he anat a l’essència, sense fer o incloure res de manera gratuïta”.
L’experiència com a escolà, i més endavant com a director musical de l’Escolania de Montserrat (2007-2014), ha marcat profundament el seu llenguatge compositiu. El compositor ha afirmat que l’obra no és només el resultat d’un encàrrec, sinó que s’ha tractat gairebé d’una necessitat personal: “Als 11 anys, com a membre de l’Escolania de Montserrat, sota la direcció del pare Ireneu Segarra, vam gravar els responsoris de Tomàs Luís de Victoria ( Officium Hebdomadae Sanctae ). Va ser la gènesi de tot plegat, aquella obra em va colpir, ja llavors hi percebia màgia i va ser una experiència incomparable cantar-la amb l’instrument que portes dins, amb la veu, perquè vibra tot el cos. Des d’aleshores aquella música em va voltar pel cap, fins que un dia, fa uns sis anys, una formació musical dels Països Baixos em va fer un encàrrec. Va ser aleshores que vaig poder posar les meves pròpies condicions: seria una de les lliçons de tenebres, a cappella, per a sis veus i amb la durada que jo cregué convenient. Van acceptar. Més tard va arribar el Festival de Peralada i em va fer l’encàrrec dels responsoris i vaig composar els dos que encara faltaven. Estrenaré en un entorn ideal, en l’època indicada, amb un dels millors cors del mon com és el de la Ràdio de Letònia dirigit per una personalitat com Sigvards Klava i en les millors condicions possibles. Això és com un regal de Reis, però en Setmana Santa. No només et donen carta blanca, sinó que posen tots els mitjans per donar-te el suport necessari per dur-ho tot a bon port”, ha afirmat Vivancos.