Patrimoni

patrimoni

Un Crist salvat de miracle el 1936 torna a Reus

El juliol del 1936, el Crist lligat a la columna, de l’escultor Joan Roig i Solé (Reus, 1835-Barcelona, 1918), que presidia un altar lateral de la parròquia de Sant Francesc de Reus, va ser víctima de les flames dels revolucionaris, com tantes altres obres del patrimoni religiós català que es van perdre per sempre. Però aquesta talla de fusta d’1,5 metres va tenir un cop de sort en el darrer moment. Marià Bofarull Ferrer, un estudiant de l’Escola d’Art de Tarragona, la va rescatar just abans que quedés reduïda a cendra i la va amagar a casa seva per protegir-la dels atacs anticlericals de la Guerra Civil.

Noranta anys després, aquesta peça que tothom es pensava que s’havia destruït ha tornat a la parròquia de Sant Francesc. Els descendents de Marià Bofarull, que l’han conservat durant tot aquest temps i n’ignoraven la procedència, l’han lliurat al rector d’aquest temple de la capital del Baix Camp, mossèn Josep M. Gavaldà. El desig de la família és que l’escultura, amb les marques ben visibles que li va causar el foc, sigui restaurada i venerada de nou pels feligresos al seu emplaçament d’origen.

Joan Roig i Solé va esculpir el Crist lligat a la creu el 1855. En un inventari de 1926, conservat a l’Arxiu Històric de l’Arquebisbat de Tarragona, s’indica que estava en un altar situat a la nau lateral dreta, integrat en un retaule amb dues columnes clàssiques a banda i banda, pintades i daurades. A la fornícula inferior hi havia una imatge de Jesús jacent. A la fornícula principal, el Crist lligat a la columna, franquejat a cada costat per les imatges de Santa Teresa i de Sant Josep. També està documentat que pertanyia al Gremi dels Espardenyers i Corders (fabricants de cordes).

El jove Marià Bofarull, un de tants monuments men catalans que van arriscar la seva vida per preservar el llegat artístic del país, no només se la va endur a casa seva per allunyar-la dels incontrolats, sinó que, a més, amb les indicacions del seu mestre i també reusenc, l’escultor Joan Rebull, va començar a restaurar-la. La guerra ho va estroncar tot. També la memòria de l’escultura, que només ara, fent recerca, ha recuperat la família Bofarull i, un cop coneguda, s’ha decidit a fer-ne la restitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]