Vaga a 'El País' per primera vegada a la història
Només el director, dos subdirectors i dos redactors en cap han anat a treballar aquest divendres a la redacció 'El País' a Barcelona. I, segons fonts del comitè d'empresa, ha passat el mateix a la redacció central, a Madrid, i les rotatives no es posaran en marxa aquesta nit, de manera que el diari podria no arribar als quioscos demà al matí. El més probable, però, és que els directius aconsegueixin una rotativa de lloguer d'urgència per fer imprimir les pàgines i els exemplars que sigui possible, tenint en compte que s'hauran hagut d'utilitzar informacions ja fetes, enllaunades, i d'altres d'agència.
És la primera vegada en la història del diari, fundat el 1978, es troba amb una vaga de treballadors. I l'assemblea ha pres aquesta decisió perquè s'oposa a la segregació en una empresa a part, Box News Publicidad, que el grup Prisa pretén dur a terme amb els 57 comercials que garanteixen la contractació de publicitat. "És important perquè en el moment en què siguin una empresa diferent, els treballadors deixarem de tenir accés als seus comptes, no sabrem quins ingressos té el diari, de manera que sempre estarem en condicions d'inferioritat en les negociacions amb l'empresa", indica un membre del comitè de Barcelona.
A més, els comercials afectats per la segregació només gaudirien del paraigua del conveni d'El País, un dels més favorables per als treballadors dins del sector de la premsa, els dos anys següents.
Tot i reconèixer que no volen perdre els drets que els proporciona un conveni millor que el molts altres mitjans, els representants dels treballadors asseguren que els seus sous estan molt per sota del que vol fer creure l'empresa, que dimarts passat va publicar la seva versió del conflicte amb una informació de plana sencera, a la pàgina 41.
En aquest text, l'empresa afirmava que el "cost salarial mitjà" de la plantilla és de 79.472 euros bruts anuals, sense incloure els directius. Pel que fa als periodistes, la mitjana puja a 94.592 euros, segons l'empresa. El comitè, però, nega rotundament que aquestes xifres siguin correctes, i asseguren que hi ha redactors que cobren menys de 40.000 euros bruts anuals. A més, recorden que els sous alts i no controlats són els dels directius, "que estan fora de conveni".
La publicació d'aquestes dades i un cert retard de la paga extra de Nadal –la van cobrar el dia 22, malgrat que solen cobrar-la el dia 15 i que el conveni estableix que la data límit és el dia 20– ha estat rebut com a mesures de pressió per part de la plantilla, que finalment ha decidit dur a terme una vaga de dos dies.