cultura

Albert Ferrer Orts

Historiador de l'Art

“En valencià puc dir les coses amb més profunditat”

Albert Ferrer Orts (Meliana, 1965) és doctor en Història de l'Art i columnista de l'edició digital d'El Punt-Avui. És autor de Fum de botja i Les cartoixes valencianes, entre altres.

—Un historiador de l'art amb columna pròpia en un diari ha d'escriure necessàriament sobre art?

—“L'art i la conservació del patrimoni cultural és allò que, per deformació, potser domine més, però la llengua, la natura que ens és més pròxima i, sobretot, les reaccions de l'ésser humà davant la vida són els temes que més m'atrauen”.

—Per què en valencià?

—“El valencià és la meua llengua mare, i és en aquesta llengua com millor i més profundament puc dir les coses. Així de fàcil”.

—Qualificaria el seu estil d'original?

—“Sí, per una raó: no hi ha altre com jo. Si et fixes bé en qualsevol columnista, podem escriure del mateix tema, inclús podem arribar a la mateixa conclusió, però l'enfocament i la forma de dir-ho segur que és dispar”.

—A sovint utilitza expressions populars, frases fetes i refranys, pensa que són la millor forma d´exemplificar els continguts?

—“La fraseologia popular té la virtut de dir molt en poques paraules i eixa, per a mi, és la literatura més pura i directa”.

—Creu en la inspiració?

—“La inspiració és, en essència, fruit de la capacitat de treball i superació. Hi ha grans treballadors que, a més, són brillants; la majoria, però, fem el que bonament puguem i, per què no dir-ho també, el que ens deixen”.

—Pensa que domina les paraules? O de vegades elles li dominen?

—“Si jo poguera dominar-les... Jo solament pretenc dominar, si és pot dir així, els temes sobre els que escric. La resta són paraules que van i venen”.

—És vosté amant de la poesia?

—“Sóc un poeta que sovint no llig poesia, però que –com tot ésser humà— té eixa vena per conrear. Sense poesia, què hi seria de la literatura? Estic convençut que res no seria el mateix”.

—Què es pot fer per atraure els lectors cap a la bona literatura i no només cap als best-sellers?

—“Crec que el tema literari és només una de les puntes de l'iceberg d'un problema molt més ampli i de calat: la concentració en poques mans de la informació, l'opinió i la creació. Els best-sellers són un filó per a les grans editorials. És igual que l'estil de l'autor siga dolent, que la temàtica siga qüestionable, que la trama puga millorar-se i que el preu dels llibres siguen abusius”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Lencho Salazar, una de les figures més importants de la cançó costa-riquenya

CULTURA

Una nena de la Colla Vella Xiquets de Valls, ferida per la caiguda d’un castell a la diada de Sant Fèlix

VIlafranca del penedès
música

‘Octubre del 24’, nou tema de Joan Dausà i Paula Koops

barcelona

Dos nous projectes europeus utilitzen tecnologies pioneres per a transformar CO2 en biocombustible

GIRONA

El viatge de l’orgue de Tòquio a Lleida

Lleida
patrimoni

El Nen Jesús salvat del foc el 1936 per un atleta britànic tornarà a casa, a Santa Maria del Pi

barcelona
Jonás Trueba
Director de cinema

“Els creadors hem de treballar amb el dubte i la frustració”

Barcelona

Picasso, barceloní de cap a peus

Barcelona
Crítica

Amant, model, però també pintora