Cultura

Les 'Musiquetes' de La Bressola reivindiquen el català a la Catalunya Nord

Cançons per a infants com ara 'La lluna la pruna' i 'Muntanyes del Canigó' són alguns dels temes que 130 cantaires de les corals de La Bressola i Clau de Lluna, de l'escola pública Sant Martí d'Arenys de Munt, han interpretat aquest dijous al vespre a L'Auditori de Barcelona

Fa 33 anys, les escoles La Bressola iniciaven la seva activitat a la Catalunya Nord. Una mestra i només dos alumnes van ser el preàmbul del que ha resultat tot un moviment de reivindicació de la presència de la llengua catalana en aquella regió. Ara 700 alumnes s'eduquen a l'escola catalana, amb mestres que fins i tot paga el govern francès. Un gran pas, tenint en compte que l'Estat havia prohibit anys enrere l'ús d'aquesta llengua, però encara no suficient per poder cobrir tota la demanda d'educació en català. Cada any uns 200 alumnes es queden sense poder estudiar en la seva llengua materna.

Per això, i per donar a conèixer la situació a la societat catalana, les escoles La Bressola han portat a Barcelona aquest dimecres el concert Musiquetes per La Bressola, que en un primer moment va ser únicament un disc amb versions modernitzades de temes populars i infantils, però que els músics productors (Marc Serrats, Núria Lozano i Marc Grau) han convertit en un espectacle amb la participació de corals infantils, la de La Bressola i la de Clau de Lluna d'Arenys de Munt, i de l'esbart dansaire de Sant Cugat del Vallès. Tal com explica Marc Serrats, "no es podia fer un acte per a nens sense nens".

L'acte va comptar amb els parlaments d'històrics de La Bressola com ara Enrica Larreula, que hi va col·laborar, i el seu president fundador, que va destacar la gran tasca que s'ha dut a terme i va agrair el suport trobat al que anomena la "Catalunya Sud". Segons Mayol, s'ha de treballar per reivindicar "una única Catalunya" i La Bressola és una eina per aconseguir aquest objectiu. Ricard Gené, president de l'Associació d'Amics de La Bressola, considera que "no tenim perdó de Déu" si La Bressola i els catalans deixen escapar l'oportunitat que ara els ha brindat l'Estat francès pagant els mestres de l'escola catalana.

I és que la consciència catalana a la Catalunya del Nord ha anat creixent els darrers temps, tal com explica Aleix Andreu, vicepresident de l'Associació d'Amics de La Bressola, que va qualificar l'acte de "reivindicatiu, per la demanda creixent". Per Andreu, és molt important que tot i ser el català una llengua malmesa per l'Estat francès, ara sigui vehicular per a moltes persones.

El concert, que va ser seguit per centenars de persones, entre les quals moltes criatures, va comptar amb l'actuació de la banda de Musiquetes per La Bressola, integrada per Marc Serrats, Núria Lozano, Oriol Casas, Arnau Berenguer, Albert Vila i Ramonet, que van interpretar cançons com ara La lluna la pruna, Mareta mareta i Una mosca volava per la llum. La banda va comptar també amb l'acompanyament d'alguns dels músics que van participar en el disc, com ara Carles Belda, Sicus i Gerard Jacquet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.