El govern destinarà 100.000 euros a editarla història de les Terres de l'Ebre
El projecte l'impulsa la Fundació Ilercavònia Futur amb l'objectiu de fomentar la identitat territorial
Al llarg dels darrers anys, desenes d'historiadors locals han fet recerca, investigació i difusió de fets concrets i d'èpoques concretes de les Terres de l'Ebre. Des dels equips d'arqueòlegs que han excavat els poblats ibèrics d'Alcanar i de Tivissa fins als que han recollit els últims testimonis orals de la Batalla de l'Ebre. Es tracta només d'alguns exemples de la recerca històrica que s'ha fet els últims anys a les Terres de l'Ebre, una recerca descoordinada que ara amb el projecte de la Fundació Ilercavònia Futur es vol aglutinar en l'edició de la Història de les Terres de l'Ebre un treball exhaustiu que es publicarà en set volums, des del 2010 fins al 2013 i que compta amb la coordinació tècnica de l'historiador i professor d'història de la URV Josep Sánchez Cervelló. L'objectiu és fomentar la identitat territorial de les Terres de l'Ebre i posar ordre des d'un punt de vista científic al conjunt d'informacions i treballs relacionats amb la història de les Terres de l'Ebre, «un territori complex, on també els esdeveniments històrics generals hi han deixat una empremta», diu la memòria de presentació del projecte, que argumenta: «Mai s'ha articulat un recull, un relat, que permeti el joc de llegir des de la prehistòria fins a la contemporaneïtat la història de les Terres de l'Ebre.»
Mig milió d'euros
Aquest ambiciós projecte que d'entrada preveu la implicació activa de catorze coordinadors –dos per volum– i d'una cinquantena d'experts en el camp de la història i les ciències socials de les Terres de l'Ebre, té un pressupost de 500.000 euros. El govern català a través de la delegació, l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), Cultura i Mitjans de Comunicació i Treball hi destinarà 100.000 euros. La resta arribarà a través del Consell Promotor de la Història de les Terres de l'Ebre, un organisme que es va constituir ahir i que té l'objectiu de promocionar, difondre i finançar el projecte. De moment, l'integren 25 entitats, entre ajuntaments i consells comarcals. També hi ha la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), la Cambra de Comerç de Tortosa, els arxius comarcals, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), l'Institut Ramon Muntaner, el Consorci Museu del Montsià, l'Associació Amics i Amigues de l'Ebre i els grups de comunicació Ebre Comunicació i Canal TE-Més Ebre.
La idea és que el primer volum, sobre prehistòria i món antic, es puga editar l'any que ve. La resta s'editarien al ritme de dos per any, el 2011, el 2012 i el 2013.
La fundació privada Ilercavònia Futur, que és la promotora d'aquest ambiciós projecte, es va constituir el gener del 2008 amb el doble objectiu de fomentar la identitat de les Terres de l'Ebre i millorar el benestar social dels habitants de les quatre comarques de l'Ebre.