Cultura

Els FAD, oasis arquitectònics

La 52a edició dels premis guardonen un institut d'Alacant i el nou passeig marítim de Benidorm

Curiosament, cap dels quatre projectes guardonats està situat en territori català

Enmig d'espais degradats arquitectònicament, poden sorgir oasis de qualitat. Aquesta és una de les virtuts que han destacat especialment els premis FAD d'arquitectura 2010, que es van atorgar ahir a Barcelona, convocats per l'entitat del mateix nom. El premi d'arquitectura ha estat per a l'institut d'ensenyament secundari Rafal d'Alacant, obra de Francisco Leiva, un edifici que és, segons el jurat, “una excepció en el territori ultratjat per tants excessos desenvolupistes, un oasi que proposa un paisatge alternatiu, serè, empàtic, obert i confiat”.

En l'apartat de Ciutat i Paisatge, ha resultat guanyadora la remodelació del passeig marítim de la platja Ponent de Benidorm, dels catalans Carles Ferrater i Xavier Martí, que aporta color a un paisatge realment molt difícil. “És una esplèndida i sofisticada topografia que permet separar i unir dos mons ben diferents”, ha dit el jurat.

Aquests dos primers projectes guardonats són al País Valencià. El tercer, el premi FAD d'interiorisme, ha anat a parar a una proposta força singular d'una cocteleria d'Oviedo. Es tracta de I+Drink, dissenyat per l'estudi barceloní de Merche Alcalá i Marion Dönneweg, una feliç unió entre una dissenyadora gràfica i una arquitecta. L'I+Drink proposa una manera diferent de prendre còctels, en un espai conformat per mòduls que es poden anar movent d'una banda a l'altra. En l'apartat d'intervencions efímeres, ha guanyat l'exposició Weltliteratur, de la Fundació Gulbenkian de Lisboa, de Francisco i Manuel Aires Mateus.

Aquesta 52a edició dels premis ha estat, segons indica el president del jurat, Jordi Garcés, molt concorreguda, ja que s'havien presentat 510 treballs de tot el territori peninsular (Estat espanyol i Portugal). Enguany, curiosament, sobretot tenint en compte el gran arrelament dels FAD a Catalunya, cap dels quatre projectes guardonats està en territori català. Segons Garcés, això no té per què ser un símptoma de cap descens en la qualitat de l'arquitectura catalana. Garcés ha remarcat que els FAD només han destacat la qualitat de les obres, i “no estils ni tendències determinats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.