Khaled, Savall i Poveda actuaran al desè Festival de Músiques Religioses i del Món
Entre els divuit concerts hi haurà quatre estrenes a l'Estat i dues d'absolutes, tres encàrrecs i tres produccions pròpies
L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, fa un balanç «molt positiu» d'aquests deu anys de festival i destaca també «l'esforç realitzat pels programadors per omplir el cartell d'aquest desè aniversari amb un contingut extraordinari». Les entrades del festival –amb preus «molt raonables», segons Pagans– es posaran a la venda el 19 de maig a les taquilles de l'Auditori i del Teatre Municipal, així com també a través de Servicaixa i d'El Corte Inglés. A partir d'ara no hi haurà abonaments, sinó que s'ha posat en marxa una nova fórmula de fidelització: Fes-te amic del festival és una nova proposta que permet inscriure's gratuïtament a través del web del festival o del telèfon 972 20 76 34 i que permet tenir descomptes en la compra d'entrades, fins a un 30 per cent; rebre informació sobre el festival; participar en sortejos d'entrades, i també ser voluntari de l'organització del festival i viure'l des de dins.
En el capítol de produccions pròpies, hi haurà el Rèquiem de Fauré, que interpretaran dotze cors de Girona i el cor Madrigal, amb la soprano María Espada, el baríton Joan Martín-Royo i l'organista David Malet, amb la direcció de John Rutter, i el concert Oda africana, que reunirà a les escales de la catedral el quintet del pianista cubà Omar Sosa i la Jove Orquestra Athenea, en coproducció amb el Mercat de la Música Viva de Vic.
El claustre de la catedral tornarà a ser l'escenari del cicle Veus Íntimes al Claustre, on a més dels dos concerts de Savall també tindran lloc les actuacions del grup de polifonies sacres corses Tempus Fugit i del Trio Kandinsky, amb un programa titulat Amor diví, amor humà, que inclourà l'estrena absoluta de Tres haikus de Josep M. Guix.
No faltarà a la cita el popular mercat culinari amb menjars del món, que tindrà lloc del 27 de juny al 12 de juliol a la plaça dels Apòstols, i pel que fa a activitats paral·leles, tindrà lloc el cicle Les Veus d'Àfrica, que del 2 al 7 de juliol inclourà diverses activitats: una taula rodona sobre cooperació; la projecció al Truffaut del film sud-africà U-Carmen, basat en l'òpera de Bizet i guanyador de l'Ós d'Or a la Berlinale del 2005, i l'actuació gratuïta a l'Auditori del Cor Àkan, format per cantaires majoritàriament d'origen africà que han arribat recentment a Catalunya. La cantant maliana Rokia Traoré participarà en una conversa sobre la realitat africana, al Museu d'Història de la Ciutat. També la ballarina índia Madhavi Mudgal parlarà sobre Indumentària, ornaments i maquillatge en la dansa Odissi.
Cartell i mostra de Bill Viola, amb el Bòlit
Un fotograma extret del vídeo The messenger, del gran videoartista americà Bill Viola (Nova York, 1951), és la imatge del cartell de la desena edició del Festival de Músiques Religioses i del Món. Després de dos anys i mig de converses amb Viola, el festival també ha coproduït amb el Centre d'Art Contemporani Bòlit una exposició titulada Nits fosques de l'ànima, que es podrà visitar en els diferents espais del Bòlit –sales de la Rambla, el Niu, Sant Nicolau– entre el 26 de juny i el 20 de setembre. «Es tracta d'una reflexió sobre la mística des de diferents sensibilitats espirituals i sobre la cara oculta de l'existència», diu la directora del Bòlit, Rosa Pera. Més endavant es donaran més detalls sobre aquesta mostra, però ja se sap que a la capella de Sant Nicolau es podrà veure la videoinstal·lació The messenger, de Viola, que el 30 de juny s'aliarà amb el clavicèmbal de Diego Ares en la interpretació de les Variacions Goldberg, de Bach. Els artistes visuals Toni Serra i Manuel Saiz també faran aportacions a aquestes singulars Nits fosques de l'ànima.