cultura

La contra

Gent de riu

El Museu de l'Ebre de Tortosa inaugura una exposició que evoca la gent de l'Ebre, mostrant com navegaven i com produïen i transportaven en els llaguts oli o farina

S'acaba d'inau­gu­rar, al Museu de l'Ebre, de Tor­tosa, sota el pont del Mil·lenari, l'expo­sició Gent de riu, orga­nit­zada per Amics de l'Ebre, amb la col·labo­ració de l'Ajun­ta­ment tor­tosí i el patro­cini de la Dipu­tació de Tar­ra­gona i el bar res­tau­rant Lo Vapo­ret, d'Amposta, al cos­tat mateix de la gran ram­bla flu­vial. L'artífex –per dir-ho així– d'aquesta, i tan­tes altres, mos­tres de cul­tura no és altre que Juanjo Forés, l'ànima guar­di­ana, de fa ben bé vint anys, d'aquest museu, creat a pri­mers dels noranta per Sal­va­dor Tar­ragó i Manuel Bes­tratén. Cada dos o tres mesos hi ha una mos­tra qua­li­fi­cada –docu­men­tada amb fotos, qua­dres, tex­tos o objec­tes ori­gi­nals– d'algun dels molts aspec­tes de la cul­tura i la història ebren­ques.

De temes no en fal­ten, i ara –després dels dedi­cats al car­lisme i al gene­ral Cabrera, a la bata­lla de l'Ebre i al món agrícola dels car­ros– arriba aquest que evoca la gent del nos­tre riu, mos­trant com nave­ga­ven, com produïen i trans­por­ta­ven en els lla­guts oli, farina, taron­ges, ciment i ferro i, en fi, tot el que, de Mequi­nensa al delta, uns i altres neces­si­ta­ven.

Puc asse­gu­rar que aquesta expo­sició és allò que es diu “entra­nya­ble”, que arriba a les entra­nyes, i més d'aquells que, per l'edat (edat avançada), van viure l'atmos­fera de tot el que aquí s'evoca. El riu que sovint bai­xava ple (amb les cor­res­po­nents inun­da­ci­ons), els lla­gu­ters, els cala­fats, els bar­quers i moli­ners, els camàlics i comer­ci­ants i –escena igual­ment vigo­rosa– les ren­ta­do­res vora l'aigua escol­tant els piro­pos (no sem­pre galants i cor­rec­tes) dels aspres, però bons com el pa, homes de riu, que anun­ci­a­ven el pas per les pobla­ci­ons al so del corn ances­tral.

Tot aquest món –tex­tos i fotos– haurà que­dat reco­llit en el cor­res­po­nent Qua­dern, el quart, que la dita asso­ci­ació i el museu edi­ten cada cop que s'obre una expo­sició d'aquest tipus, digna de ser recor­dada.

I és que no és el pri­mer cop que els Amics trac­ten de la qüestió flu­vial: ja el 1993, din­tre la col·lecció de lli­bres Lle­tres de l'Ebre, van ree­di­tar el cèlebre volum de Car­re­ras Candi La nave­gació al riu Ebre i, el 1997, Cul­tura flu­vial: del Piri­neu a la Medi­terrània, reco­llint les actes de les jor­na­des del mateix nom, cele­bra­des a Tor­tosa, el novem­bre de 1994.

Vull dir que ja fa temps que s'hi dedi­quen, dar­re­ra­ment amb l'artista gràfic Joan Antoni Blanc, com a direc­tor del museu, i amb l'his­to­ri­a­dor Josep Sánchez Cer­velló, com a pre­si­dent dels Amics de l'Ebre, al cap­da­vant.

Cer­ta­ment, els temps d'ara no són els que l'expo­sició evoca; tam­poc ara ningú, pràcti­ca­ment, vol­dria tor­nar-hi, però, entre això i la indi­ferència total per l'Ebre, hi ha un pas inter­medi que cal saber cobrir. Ja s'intenta, però cal tor­nar a fer cons­tar que el seu estat ecològic no és, diguem-ne, gaire pre­sen­ta­ble. I és que la Unesco, que dóna el títol de reserva de la bios­fera, vol les coses ben fetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.