Cultura

Més sobre la vida rural

El museu de la pagesia tradicional catalana de l'Espluga de Francolí es tornarà a ampliar l'any que ve

D'aquí a pocs mesos començaran les obres de construcció d'un tercer edifici

Poc més d'un any després de la inauguració de la remodelació i ampliació del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, els seus responsables, la Fundació Lluís Carulla, ja tornen a tenir l'ànsia de fer créixer més aquest equipament que custodia la saviesa material i sentimental de la pagesia tradicional catalana en una grandiosa col·lecció de 13.500 peces.

D'aquí a pocs mesos començaran les obres de construcció d'un nou edifici de tres plantes i més de 750 metres quadrats que dotaran el museu d'una àrea pedagògica amb tallers amplis i equipats, una zona d'arxiu, més metres quadrats per lluir la col·lecció permanent (en concret, un fons de nou carros) i una zona de lleure per al repòs dels visitants. Si no hi ha imprevistos, les obres culminaran a principi del 2012.

L'arquitecte Dani Freixes és l'artífex d'aquesta nova ampliació, com ja ho va ser també de l'anterior. Després de tres llargs anys d'obres, el Museu de la Vida Rural va reobrir el 10 d'octubre del 2009 amb unes noves instal·lacions, un nou edifici destinat a donar suport a la històrica seu de l'equipament, la casa pairal de Lluís Carulla i Canals. Però el museu, que havia obert les portes el 1988, iniciava una segona etapa amb molt més del doble de superfície (va passar de 1.300 a 3.000 metres quadrats): obria una nova era amb un nou discurs museogràfic menys pendent del vessant nostàlgic, el parany d'aquest tipus de museus, i amb uns ulls més crítics amb l'avui i el demà de la vida rural.

El tercer edifici del museu que s'erigirà ara, amb una inversió d'1,7 milions, ocuparà un solar situat en una illa interior de cases (en concret, ocuparà el lloc on actualment hi ha una pista de tennis). Estarà connectat amb les altres dues seus, però tindrà vida pròpia i autònoma.

Cal Cots per al futur

Aquesta operació ha estat possible perquè la Fundació Carulla ha comprat recentment aquest solar, una part del qual la cedirà a l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí perquè hi faci un pàrquing subterrani i una plaça, així com una casa, popularment coneguda com Cal Cots, contigua a la finca pairal dels Carulla, que, encara sense calendari, també es convertirà més endavant en espai per al museu. Llavors es parlarà de sumar 2.000 metres quadrats.

Des de la Fundació Carulla, el seu director, Carles Duarte, expressa tota la satisfacció per la dimensió que està agafant el museu. Les xifres de visitants des que el museu va reobrir són per estar cofois: prop de 27.000, 12.000 més dels que rebia anualment abans de l'ampliació. Aquest ha estat un any de molt moviment, amb un ferm compromís amb el món escolar i un ampli programa d'activitats, exposicions temporals, conferències i presentacions diverses. A més, i contra pronòstic, o més aviat desafiant els prejudicis, la posada en marxa de diferents iniciatives a les xarxes socials ha tingut una molt bona resposta.

No és l'única novetat en aquest feliç any 2010 del museu. La Fundació Carulla i l'editorial Barcino han posat en marxa una nova col·lecció de publicacions de caire etnològic que s'ha encetat amb un primer títol del periodista i escriptor Jordi Llavina. El llibre, en català, castellà, anglès i francès, porta per títol La força de la mà de l'home (manllevat d'un vers de Joan Vinyoli) i renova el catàleg del museu. El text acompanyarà els visitants en el recorregut expositiu per les vuit plantes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.