cultura

La contra

Testimonis audiovisuals de luxe

El jove documentalista ebrenc Josep Juan i Segarra ha enregistrat petites biografies de personatges ebrencs que reflexionen sobre els canvis en la vida a les Terres de l'Ebre

Manolo Pérez Bonfill, Gerard Vergés, Juanito Aragonés, Rosa Queralt i Josep Bo. Cinc personatges ebrencs de luxe que tenen en comú dues o més coses, a més de ser, és clar, de les Terres de l'Ebre. Una és que han topat alguna vegada en la seua vida amb Josep Juan i Segarra (Poble Nou del Delta, la Ràpita, 1984), i l'altra que tenen més de seixanta anys. Això últim els capacita d'una manera especial per reflexionar sobre la manera com ha canviat la manera de viure a les Terres de l'Ebre durant les últimes dècades. De tots ells, Segarra ha extret el suc de cinc biografies –Docuretrats, les anomena– d'uns catorze minuts cadascuna, en què intenta explicar l'aspecte més interessant de les seues trajectòries vitals. De Manolo Pérez Bonfill, professor i escriptor de Tortosa, destaca la seua perseverança, i com a la seua avançada edat encara continua escrivint. Sense deixar de banda la seua faceta de docent. Amb Gerard Vergés, poeta també tortosí, parla de poesia i li fa recitar algun vers al menjador de casa. Amb Juanito Aragonés de Roquetes, el primer que va posar música i va enregistrar en disc la cançó El carrilet de la cava i Delta del Ebro precioso, se'n va de karaoke. De Rosa Queralt de Deltebre, professora de pedagogia de la URV i autora d'una etnografia sobre la vida al Delta, Aigua a genolls, se centra en el seu interès per recuperar la memòria històrica del Delta i la seua tasca pionera en impulsar l'associació de dones agents de salut. Finalment, amb Josep Bo, de Deltebre, l'autor de la mítica cançó d'El carrilet de la cava, parla del Delta d'abans i de les seues cançons.

“Tots ells són persones que tenen coses interessants a dir, que provenen de diversos àmbits de la societat i crec que val la pena tenir-ne un testimoni audiovisual”, argumenta l'autor, que ha batejat el projecte amb el nom d'Imaginari col·lectiu i que fa seua la frase del cineasta xilè Patricio Guzmán que “un poble sense documentals és com una família sense àlbum de fotografies”. El seu projecte fa part del festival de vídeo i art digital Strobe d'Amposta, enguany dedicat a reflexionar sobre el trànsit vital, i es retransmeten pel Canal Terres de l'Ebre. A més, el 28 de gener que ve, els cinc personatges participaran en un debat televisiu, obert al públic, per reflexionar sobre com ha canviat la vida a les Terres de l'Ebre durant l'últim segle. Per participar-hi només cal trucar al telèfon 626346110.

Segarra afegirà al seu projecte dues biografies més: la de Fermín Llambrich, l'últim barquer del transbordador Garriga, que va plegar amb l'entrada en funcionament del nou pont entre Sant Jaume i Deltebre, i la d'un pescador rapitenc anònim. Amb els set personatges editarà un DVD que inclourà també l'esmentat debat televisiu del Canal Terres de l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

Pearl Jam, a Barcelona després d’un mareig de preus dinàmics

BARCELONA

Liddell i Baró d’Evel sota el volcà francès a Avinyó

Avinyó
Xavier ‘Xevi’ Sala i Costa
Il·lusionista

“Un artista ha de seguir dalt de l’escenari mentre el cos aguanti”

Santa Cristina d’Aro
cultura

Mor l’artista d’avantguarda Gerard Sala als 82 anys a Badalona

música

L’holandès Tom Kerstens obre el 21è Festival de Guitarra Girona Costa Brava

Girona
música

La 17a edició del Vijazz porta Hiromi, Cory Henry i Lizz Wright a Vilafranca

vilafranca del penedès
Crítica

Una gravetat aleatòria

ARTS EN VIU

L’espectacle més gran de Dagoll Dagom, com a inici del comiat

BARCELONA
música

Mishima, Magalí Datzira, Ernest Crusats i Magalí Sare actuaran al terrat de La Fàbrica de Celrà

celrà