cultura

La contra

El trist origen del museu tortosí

La història de l'antic Arqueològic de la Ilercavònia està plena de penúries, tot i tenir pares i padrins com el pare Fita, Joan Abril, Teodor González, Marcel·lí Domingo i Enric Bayerri

Ara que Tor­tosa ja té el pro­jecte museològic i muse­ogràfic del futur museu de la ciu­tat, convé recor­dar les penúries dels seus orígens. Sobre­tot, tenint en compte que durant tot el 2011 es bus­ca­ran 800.000 euros per habi­li­tar el nou equi­pa­ment, a l'Antic Escor­xa­dor. Una quin­zena d'anys després del tan­ca­ment de l'antic museu –ins­tal·lat junt amb l'arxiu muni­ci­pal a l'actual Espai Sant Domènec–, Tor­tosa recu­pe­rarà un ins­tru­ment bàsic per a qual­se­vol ciu­tat de més 2.000 anys que vulga posar en valor el seu patri­moni arqueològic i el seu lle­gat històric. Una deter­mi­nació que ja es va pren­dre fa més d'un segle, quan l'1 de novem­bre del 1910 s'inau­gu­rava la seu del Museu Arqueològic de la Iler­cavònia.

Els pri­mers intents de fer un museu a Tor­tosa, però, van ser al desem­bre del 1867, quan l'eru­dit jesuïta Fidel Fita –des­co­bri­dor dels Col·loquis de Cristòfol Des­puig– va sol·lici­tar a l'Ajun­ta­ment la cre­ació d'un museu arqueològic local, per “evi­tar la des­a­pa­rició d'anti­gui­tats dig­nes de con­ser­vació”. Però l'any següent el pro­jecte va que­dar atu­rat, ja que Fita va haver de mar­xar a l'exili. Així, segons l'his­to­ri­a­dor Enric Bayerri –direc­tor del museu a par­tir de l'1 de novem­bre de 1921–, els veri­ta­bles impul­sors del Museu Arqueològic van ser l'alcalde Teo­dor González i l'arqui­tecte Joan Abril i Gua­nya­bens. Un embrió d'aquell pri­mer museu ja havia obert les por­tes, l'1 de setem­bre del 1900, als bai­xos de les anti­gues esco­les de La Mercè, i no va ser fins deu anys més tard que es va tras­lla­dar a l'antiga església de Sant Domènec. El tras­llat va ser neces­sari per pro­ble­mes d'espai; segons Bayerri, molts tor­to­sins es dis­pu­ta­ven l'honor de fer dona­tius per als fons del nou museu.

L'antiga església havia estat desa­mor­tit­zada i per­ta­nyia al Ram de la Guerra, però González va acon­se­guir-ne la cessió a pre­cari. Les obres es van fer els mesos de la pri­ma­vera del 1910, i la inau­gu­ració de les noves dependències del museu es feia el dia de Tots Sants del mateix any. Poc després, el 30 de maig del 1911, hi arri­ba­ria el que pot­ser seria el seu ele­ment més valuós: l'ano­me­nat Armari de Per­ga­mins, cons­truït el 1574, i que fins ales­ho­res es con­ser­vava a l'antic ajun­ta­ment.

Amb l'arri­bada de la Segona República, i amb el tor­tosí Mar­cel·lí Domingo com a minis­tre d'Ins­trucció Pública, el Museu de Tor­tosa va estar a punt de depen­dre de l'Estat, per estal­viar-ne cos­tos. Final­ment, l'alcalde repu­blicà Joan Benet Piñana va reti­rar Bayerri del càrrec de direc­tor, fins que l'Ajun­ta­ment va apro­var, el 22 de gener del 1932, el regla­ment del Patro­nat del Museu-Arxiu, que es ges­ti­o­na­ria a través d'un orga­nisme autònom. El for­ma­ven noms tan des­ta­cats com ara Fran­cesc Mes­tre i Noè, Ramón Vergés Paulí i Manuel Beguer, a més de repre­sen­tants de la premsa local, de l'ins­ti­tut de bat­xi­lle­rat, de l'arxiu de la cate­dral i del col·legi d'advo­cats. Havia de tenir un direc­tor i un con­serge, a sou del con­sis­tori, i dos escri­vents meri­to­ris, pagats pel patro­nat. Bayerri va recu­pe­rar el càrrec, però en rea­li­tat només va ser el començament d'un període de penúries econòmiques, enfron­ta­ments polítics i altres vicis­si­tuds, que van cul­mi­nar amb una altra des­ti­tució del direc­tor, al febrer del 1936. La Guerra Civil ho va com­pli­car tot encara més, i una part impor­tant del fons es va dis­per­sar, tot i que la poste­rior tasca de Bayerri va ser vital per a la recu­pe­ració de molts mate­ri­als i del mateix museu. Només desit­gem que el nou Museu de Tor­tosa tinga millor sort que l'ante­rior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.