cultura

La contra

Que comenci el rodatge, doncs!

Forts aplaudiments reben l'estrena al Fortuny de ‘Peus descalços sota la lluna d'agost', de Joan Cavallé, un muntatge que s'insereix en el que s'entén per memòria històrica

No és gaire habi­tual que un autor de les nos­tres con­tra­des estreni una obra al Tea­tre For­tuny. Segu­ra­ment que aquest va ser un dels reclams perquè un For­tuny ple de gom a gom rebés amb forts aplau­di­ments dis­sabte l'estrena de Peus des­calços sota la lluna d'agost, de Joan Cavallé (Alco­ver, 1958), un text ava­lat pels pre­mis 14 d'Abril de Tea­tre i Serra d'Or Crítica de Tea­tre. Ava­lat pels pre­mis, i pot­ser aquí hi ha un altre reclam, per la gosa­dia de Cavallé de trac­tar un tema rela­ci­o­nat amb la Guerra Civil espa­nyola, un epi­sodi cab­dal de la història del país i de les per­so­nes però que ha gene­rat ben poca dra­matúrgia.

El Cen­tre d'Arts Escèniques de Reus (CAER) ha assu­mit la pro­ducció de l'obra, com no podia ser de cap altra manera, i a l'estrena no hi va fal­tar la cro­nista. Ni la cro­nista ni el tot Reus (i pot­ser el tot Alco­ver i part del tot Tar­ra­gona però això la cro­nista no ho sap, ja que no són els seus ter­ri­to­ris i en des­co­neix la fauna), com ara el fla­mant dele­gat de Cul­tura, Jordi Agràs, que per raó del càrrec seurà a par­tir d'ara a la llotja pre­si­den­cial al cos­tat dels regi­dors muni­ci­pals, que sem­pre que­den molt fotogènics envol­tats pels ori­pells del For­tuny. I va començar l'obra, que tracta sobre la des­co­berta d'unes res­tes huma­nes a par­tir de les quals, a mesura que avança la trama, es va sabent l'estre­mi­dora fi que van tenir les per­so­nes a les quals per­ta­nyien. Peus des­calços sota la lluna d'agost és un al·legat con­tra les guer­res però, sobre­tot, con­tra la violència que exer­cei­xen en la rere­guarda. I con­tra la covar­dia de la gent que no fa res per atu­rar la mas­sa­cre dels seus veïns i el silenci cul­pa­ble amb què durant anys ocul­ten la ignomínia.

Un tema, doncs, que tracta sobre la memòria històrica i que va interes­sar el públic. Tot i això, el públic es dis­treia de tant en tant perquè el mun­tatge no avançava de manera fina i s'entre­ban­cava en alguns moments, ja sigui perquè Cavallé hi ha posat massa ingre­di­ents (els bus­ca­dors de fòssils, els arqueòlegs, els vigi­lants, els foren­ses, uns que escom­bren, els polítics, els peri­o­dis­tes i els fan­tas­mes del pas­sat, i tots inter­pre­tats per cinc actors, uf) o perquè el direc­tor, Albert Mes­tres, no els ha sabut cui­nar prou bé. La posada en escena és cor­recta i aus­tera però l'obra també pateix per la presència d'un nar­ra­dor que no se sap ben bé què diu (la dicció de l'actor no hi ajuda gaire) i per alguns moments que volen ser còmics però que allar­guen de manera inne­cessària l'espec­ta­cle (el moment sar­dana és pesat). Aplau­di­ments meres­cuts, però, a l'esforç de tots. I la resta són qua­tre cos­tes que un bon rodatge lli­marà. Els dies 19 i 20 de febrer l'obra es repre­senta a Tar­ra­gona. Que comenci el rodatge, doncs!

I llàstima que l'obra s'estrenés al For­tuny, que és un tea­tre on el públic té la vir­tut de par­ti­ci­par acti­va­ment en el que passa dalt de l'esce­nari. I com ho fa? Doncs amb uns reci­tals d'estos­se­ga­des que impe­dei­xen el segui­ment cor­recte dels diàlegs (al Bar­trina la gent no té tanta tos, cois). Però a la tos per­sis­tent i cons­tant es va sumar dis­sabte el Sona­tone espat­llat de la per­sona que estava asse­guda al seient 16 de la segona fila de la pla­tea. El xiu­let cons­tant que feia l'apa­rell era el que deu fer un obús quan l'ha esco­pit l'avió i està a punt d'impac­tar con­tra la bona i inde­fensa gent. Molt ade­quat per al mun­tatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.