Cultura

Castells en reciclatge

La Comissió del Patrimoni aprova recuperar el fossat del castell d'Hostalric i un espai per fer-hi teatre a l'aire lliure, però congela la restauració del de Santa Pau

Un expert estudiarà quin valor té l'obra de Núria Llimona al monestir de Sant Joan les Fonts

La Comissió Territorial del Patrimoni de Girona va aprovar divendres tres actuacions incloses en el pla director del projecte de restauració del castell d'Hostalric: la recuperació de part del fossat, amb una passera d'entrada per accedir a la fortalesa; la rehabilitació d'unes naus que es troben sota l'escala principal, com a espais polivalents per a aules i tallers didàctics, i l'actuació en un antic revellí de defensa del castell, per fer-hi un teatre a l'aire lliure. Són projectes que donaran una segona vida pública a un castell ja documentat l'any 1106.

També s'ha previst que el castell de Santa Pau, que els propietaris han cedit a l'Ajuntament per 50 anys, sigui seu d'una biblioteca i una sala d'exposicions, un cop s'hi duguin a terme les reformes que el municipi garrotxí hi realitzarà amb un dels ajuts de l'1% Cultural. En tot cas, la Comissió Territorial del Patrimoni, tot i considerar que algunes d'aquestes reformes són urgents, ja que tant la coberta com la fusteria i les façanes de l'edifici no es troben en gaire bones condicions, no va aprovar divendres el projecte executiu de rehabilitació del castell de Santa Pau, per considerar que “és pobre i mal definit, ja que no dóna solució a la problemàtica de la coberta”, segons va dir ahir el director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida. La comissió, però, entén que hi ha hagut una certa precipitació en la presentació del projecte de reforma del castell de Santa Pau per la tramitació de la subvenció de l'1% Cultural. “Per a actuacions posteriors se'ls demanarà un estudi històric”, hi va afegir Baulida.

Pintures de Sant Joan

Respecte al projecte de rehabilitació del monestir de Sant Joan les Fonts, presentat pel bisbat de Girona, la comissió –que ja el va suspendre a la reunió del març– va valorar tres propostes diferents d'il·luminació, però encara no ha pres una decisió sobre les pintures de Núria Llimona (Barcelona, 1917- 12 de gener del 2011) que, després de la Guerra Civil espanyola, van substituir el retaule barroc cremat durant la contesa. La comissió és partidària, en principi, d'eliminar aquestes pintures, perquè se'n qüestiona l'interès artístic i l'emplaçament en aquest monestir mil·lenari, però abans de prendre una decisió definitiva s'encarregarà a un especialista en pintura del segle XX que determini el valor real de les pintures de Llimona. També es vol investigar si aquests frescos cobreixen pintures més antigues.

Pel que fa al castell de Rocabruna (Camprodon), la comissió va aprovar el projecte de consolidació d'aquesta fortalesa, molt derruïda i de difícil accés –fins i tot s'hi ha hagut de transportat material amb helicòpter–, que actualment és propietat de la Diputació de Girona.

Tots els projectes esmentats fins ara estan relacionats amb béns culturals d'interès nacional (BCIN), com també és el cas de la modificació del projecte executiu de rehabilitació del número 14 del carrer Alemanys de Girona, per connectar-lo mitjançant un tub de telecomunicacions amb l'edifici veí de les Àligues, seu del rectorat de la UdG. Patrimoni també va donar el seu vistiplau a aquesta modificació.

Trasllat de Cultura

Antoni Baulida també va informar que els serveis territorials de Cultura es traslladaran a l'edifici central de la Generalitat a Girona –concretament, a sobre de la llibreria– abans de finals d'abril, per poder combatre la plaga de tèrmits detectada al Palau Solterra i dur-hi a terme una reestructuració que permetrà portar-hi, abans del final de la legislatura, els serveis territorials de Cultura, però també els de Justícia i l'Agència Catalana de l'Aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.