cultura

La contraportada

Quico Estivill al descobert

Ahir es va inaugurar al Museu de la Vida Rural de l'Espluga l'exposició ‘Ubicació/Origen', una triple instal·lació amb obres inèdites del pintor i escenògraf espluguí, gironí d'adopció

Les dependències del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí acullen, des d'ahir, la mostra Ubicació/Origen, del pintor i escenògraf Quico Estivill (l'Espluga de Francolí, 1954), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona. Estivill ha exposat la seva obra a la capital gironina, ciutat on resideix, a Barcelona, Espanya, Bèlgica, Alemanya i França i ha treballat com a escenògraf amb les companyies teatrals Vol-Ras, Tricicle, Dagoll-Dagom i la Companyia Josep M. Flotats.

La nova exposició temporal del museu espluguí, que romandrà oberta fins al 31 de juliol, consta d'una triple instal·lació en què l'artista parla del seu passat i el seu present, i ho fa fent ús de diversos recursos artístics i amb obres que són inèdites. Segons el mateix autor, “les obres estan basades sobre un punt d'origen i d'ubicació”, que se centren en l'Espluga de Francolí i la ciutat de Girona.

L'exposició del pintor espluguí comença amb una reflexió sobre el mite d'Aracne, una sèrie de dibuixos que dins d'unes capses parlen sobre la dona que fila. Una altra peça de la mostra és la que està dedicada al paisatge, situant un punt geogràfic concret com és Poblet i les Masies, a través d'un oli sobre un cavallet que a la vegada plasma una reflexió i una acció pictòrica. L'altra peça de l'exposició d'Estivill és un contrapaisatge; fotografies invertides contra unes altres imatges de paisatges, en què l'artista vol donar a entendre que està “atrapat entre dos paisatges d'origen i d'ubicació”, a més d'altres peces que parlen del paisatge familiar, en què l'autor empra papers brodats amb noms de colors per parlar de la família i en què es barreja la geografia i el temps.

Una altra peça a part és l'espectacular instal·lació Ascende... Rinovarmi, en què, a partir d'un poema de Miquel Àngel, Estivill munta 19 escales de tres metres d'altura disposades en cercle amb espais intermedis, a vegades en blanc, a vegades buits, que intercalen imatges i olis, “en una mena de recorregut ascendent”, assenyala l'artista.

Ubicació/Origen, segons el mateix autor, és una mostra que ha nascut a l'Espluga de Francolí i que ha estat pensada expressament per adaptar-la al Museu de la Vida Rural. Tot i que és molt local i tractant com tracta “d'un punt de referència geogràficament molt trobable”, Estivill vol dur-la els pròxims mesos d'octubre o novembre a la ciutat de Girona. Tal com descriu la sociòloga Imma Camps al catàleg de la mostra, “és un passeig íntim, existencial i personalíssim de l'autor pels camins fressats de la seva contrada”. Una oportunitat també per conèixer l'obra de Quico Estivill, unes creacions en què combina de manera molt encertada la seva formació autodidacta amb els estudis artístics.

En la presentació ahir al Museu de la Vida Rural de la mostra Ubicació/Origen, a càrrec de Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla, l'artista es va encarregar d'introduir els assistents en les seves obres. Avui al migdia està previst que Estivill faci una visita guiada al museu espluguí, amb la intervenció de l'antropòloga Imma Pla i del crític d'art Eduald Camps, que sobre la mostra diu: “La relació umbilical que tot ésser que vulgui preservar allò que el defineix manté amb el seu origen, tant si es tracta d'un espai físic acotable amb un simple topònim, com d'un territori familiar fet de relacions molt més complexes i d'afectes explícits però també soterrats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.