cultura

Schubertíada literària

El baríton Nikolai Bortxev inaugurarà, al costat de Wolfram Rieger, una edició que té com al·licients la pianista Khatia Buniatishvili i la soprano Mojca Erdmann

“Hem fet un programa amb un pressupost més baix que el de l'any passat, cent vint mil euros, però mantenim la mateixa qualitat”. Gens desanimat per la crisi, Jordi Roch, director artístic de la Schubertíada de Vilabertran, ha ideat una temporada de vuit concerts amb un “repte important” sobre la taula: mantenir l'esperit “pedagògic” del festival i donar a conèixer en tota la seva extensió l'obra de Schubert, com també les connexions que manté amb la d'altres compositors, com és el cas, enguany, amb la d'Arriaga, un contemporani seu. El baríton bielorús Nikolai Bortxev, “un cantant que sobresurt entre els millors”, serà l'encarregat de donar el tret de sortida amb el clàssic Winterreise, acompanyat al piano per Wolfram Rieger, que torna al festival el 17 d'agost. Tot i que el baríton Mathias Goerne, un habitual del festival empordanès, tampoc podrà venir aquest any (l'any passat va haver de cancel·lar l'actuació a darrera hora) perquè al setembre, que és quan estava previst, acabarà una gira a la Xina i el director creu que no estarà “en condicions”. Amb tot, Roch té un altre as a la màniga: la presentació de la soprano Hannah Elisabeth Müller. “És una cantant molt jove i segur que farà una gran carrera, igual que la va fer Goerne després que el convidéssim fa anys en una de les primeres sortides que feia l'aleshores jove baríton del Berlín Est”. Amb la voluntat de “fidelitzar-la”, Müller farà un recital (27 d'agost) i farà descobrir, entre altres peces, unes cançons que Britten va compondre sobre textos de Pushkin. D'altres dels al·licients de la nova temporada són la presència de la pianista Khatia Buniatishvili (“té un registre de virtuosisme increïble”), i la soprano alemanya Mojca Erdmann, que l'any passat va signar un contracte en exclusiva amb Deutsche Grammophon.

L'Orquestra de Cambra de la Schubertíada –“un projecte difícil però que volem tirar endavant”– interpretarà obres de Montsalvatge i, novament, una partitura de Britten (a petició del seu director Antoni Ros-Marbà). Es tracta de les Il·luminacions, que va compondre aquest cop sobre poemes de Rimbaud i als qual donarà veu la soprano tarragonina Marta Mathéu. Els solistes de l'orquestra, per la seva banda, també interpretaran en un altre concert l'Octet, de Schubert, i el Septimí de Beethoven.

Dins dels Concerts debut –“es diuen debut però tots són de grans mestres”– destaca l'estrena mundial de Jordi Cervelló, Duo-Sonata. “És una obra que vaig compondre per desintoxicar-me després d'escriure una simfonia molt dura, Natura contra natura, encara no estrenada”, comentava ahir Cervelló. L'obra té tres moviments i s'acaba en l'scherzo, “en un punt molt festiu”. Roch també va subratllar l'actuació del Duo de piano Moreno-Gistaín, que acaba de tenir un gran èxit als Estats Units.

Grades a l'església

Per resoldre el problema de la manca de visibilitat a les darreres fileres per un desnivell del terra de la Canònica de Santa Maria, on se celebren els concerts, l'organització muntarà unes grades en dos nivells dins l'església. A més, es posaran a la venda uns packs que inclouran l'entrada al concert, una nit d'hotel, l'esmorzar i l'entrada al Museu Dalí, a banda de descomptes en altres museus de Figueres. “El nostre objectiu és arribar a un públic nòmada i ampliar l'oferta”, asseverava Jordi Roch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.