cultura

La capital dels indigets

El Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret celebra el 50è aniversari programant un seguit d'activitats de commemoració que arrencaran demà

El 9 de juliol del 1961, després d'anys d'excavacions al jaciment, la Diputació de Girona va crear el Museu Monogràfic d'Ullastret. Mig segle després, el mateix dia i a la mateixa hora (18.30 h), el que és considerat el jaciment més important de recerca i divulgació del món ibèric a Catalunya celebrarà el 50è aniversari del museu. Ho farà inaugurant una petita exposició que il·lustra, a través del fons fotogràfic, la història de la gestió del museu i del jaciment del MAC d'Ullastret, des de la inauguració fins als nostres dies. Una visita teatralitzada –protagonitzada per la Indiketa, antiga habitant d'Ullastret– i la projecció d'un documental inèdit de l'any 1957 en què es mostren les primeres excavacions realitzades a l'oppidum, completaran l'acte festiu.

Aquesta, però, no serà l'única activitat que s'ha programat per a la commemoració d'aquest jaciment arqueològic que, segons va avançar el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Xavier Llovera, és el segon més visitat del país després del d'Empúries. Entre altres, i segons va anunciar la directora del MAC-Ullastret, Aurora Martin, al setembre es presentarà l'obertura d'una nova àrea visitable i, més endavant, es culminarà l'aniversari amb l'edició d'un catàleg que repassarà la història del museu.

La història exposada

El poblat ibèric del Puig de Sant Andreu d'Ullastret és el més gran de tots els coneguts a Catalunya i, actualment, és considerat una autèntica ciutat, que va ser la capital de la tribu ibèrica que els autors antics van anomenar indigets. El primer poblat ibèric d'Ullastret es data a la meitat del s. VI aC. Les primeres notícies de la seva existència es remunten a finals del segle XIX, però no va ser fins l'any 1931 que es va descobrir científicament, quan un aficionat de l'Escala va fer el ressò suficient perquè les autoritats ordenessin les primeres actuacions. Més tard, el 1947 l'arqueòleg i professor Lluís Pericot, una eminència aleshores, va ser qui va acabar d'impulsar la importància d'aquell jaciment que l'arqueòleg Miquel Oliva va excavar.

Precisament, l'exposició, que fa ressenya d'aquests esdeveniments, il·lustra els orígens i la inauguració en els dos primers àmbits de la mostra. Com a fotografia destacable, apareix una de la inauguració que demostra que aquesta va ser tot un esdeveniment cultural, amb la presència de personalitats de molts disciplines i autoritats polítiques i militars del moment.

El primer museu i la darrera etapa del museu, iniciada amb el traspàs del Museu de la Diputació a la Generalitat de Catalunya l'any 1991 que va convertir el jaciment d'Ullastret en un ens autònom del Museu d'Arqueologia, completen els quatre àmbits de la mostra.

Pel que fa al futur del jaciment, en aquests moments l'equip tècnic està treballant en un nou projecte de remodelació del museu amb l'objectiu d'incorporar en el discurs les novetats resultants de la recerca dels darrers anys. Quant a la recerca i divulgació, la tasca que s'està portant a terme amb altres institucions i centres d'investigació dóna els seus fruits. Sense anar més lluny, avui el Museu de Lattes (Montpeller) inaugura una exposició, titulada De ritus i homes, en què Ullastret hi aporta bona part de les peces.

LA DATA

09.07.61
Es va inaugurar
el Museu Monogràfic d'Ullastret, equipament fundacional de l'actual MAC-Ullastret.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.