cultura

La política de la negació cultural

Girona no tindrà Regidoria de Cultura, ni l'edifici del Bòlit, ni centre cívic al Modern, ni director de La Mercè, ni potser Festival de Músiques Religioses

Prop de tres mesos després d'haver gua­nyat les elec­ci­ons, l'alcalde de Girona, Car­les Puig­de­mont, ha deci­dit par­lar per pri­mer cop de cul­tura. Ho ha fet després que s'hagi apro­vat un car­tipàs sense Regi­do­ria de Cul­tura i després d'haver dis­se­nyat un pro­jecte en què les deci­si­ons cul­tu­rals depe­nen direc­ta­ment d'alcal­dia. En lloc de plan­te­jar unes pro­pos­tes de govern de cara al futur, Car­les Puig­de­mont ha pre­fe­rit posar sobre la taula una política del no. Girona no tindrà Regi­do­ria de Cul­tura, però tam­poc tindrà el futur edi­fici de l'art con­tem­po­rani, ni es desen­vo­lu­parà el pro­jecte del cen­tre cívic al cinema Modern tal com estava pre­vist, ni es nome­narà un nou direc­tor per al cen­tre cul­tu­ral de La Mercè i, pro­ba­ble­ment, tam­poc tindrà Fes­ti­val de Músiques Reli­gi­o­ses. En lloc de cons­truir, la pri­mera acció de govern no ha estat altra que la de des­mun­tar i qüesti­o­nar el que s'havia fet fins ara. Podem enten­dre que el govern intenta replan­te­jar les pri­o­ri­tats cul­tu­als de la ciu­tat, però ens estra­nya veure com aquesta política no es troba acom­pa­nyada de cap pro­posta cul­tu­ral, ni de cap direcció clara de govern, ni de cap aposta per un model con­cret que ajudi els cre­a­dors. La situ­ació resulta pre­o­cu­pant perquè fa la sen­sació que aquesta política de la negació en el ter­reny de la cul­tura no és més que la porta cap a un camí incert que pot con­duir la ciu­tat cap a una certa inèrcia.

Entre les mesu­res que durà a terme el nou alcalde l'ha que ha aixe­cat més rebom­bori mediàtic ha estat la decisió de no voler des­ple­gar les obres del nou edi­fici del cen­tre d'art con­tem­po­rani, el Bòlit. La decisió es pren quan ja està dibui­xat el pro­jecte exe­cu­tiu i quan el govern de l'Estat ja havia com­promès 400.000 euros i quan la Gene­ra­li­tat havia garan­tit la seva funció com a espai estratègic de futur. No és cap nove­tat afir­mar que el Bòlit ha estat el camp de bata­lla de deter­mi­nada política d'opo­sició con­tra la cul­tura duta a terme per l'Ajun­ta­ment de Girona. El que ens molesta de tot ple­gat no és el debat sobre si cal exe­cu­tar o no les obres del nou Bòlit, sinó el fet que l'alcalde con­ti­nua man­te­nint l'acu­sació de con­si­de­rar el Bòlit com un model de cul­tura eli­tista, sense pen­sar que amb les seves parau­les no fa més que ali­men­tar l'eterna demagògia política con­tra l'art con­tem­po­rani. Les bata­lles anti-Bòlit que s'han dut a terme no són més que el trans­fons de la vis­ce­ra­li­tat amb què deter­mi­nats sec­tors con­tem­plen tot allò que està acom­pa­nyat d'una visió de la cul­tura com a avant­guarda, com a expe­ri­men­tació i com a pro­jecció de futur. Si exa­mi­nem la història de Cata­lu­nya al llarg del segle pas­sat veu­rem que el fac­tor que més ha pro­jec­tat el nos­tre país a l'exte­rior no ha estat altre que l'art con­tem­po­rani. La bata­lla per l'art l'han duta a terme amb constància nom­bro­sos cre­a­dors, que han acon­se­guit impo­sar-se als popu­lis­mes. Uns cre­a­dors que han entès que calia pro­jec­tar-se a l'exte­rior des d'una fide­li­tat radi­cal cap als pre­cep­tes de la con­tem­po­raneïtat i la moder­ni­tat. D'un pro­jecte com el Bòlit es poden dis­cu­tir les seves línies, els seus camins, les seves polítiques, la forma com es pot obrir als artis­tes de la ciu­tat i, fins i tot, el seu nom, però el que resulta absurd és fer-lo ser­vir d'excusa per con­dem­nar d'eli­tista tot l'art con­tem­po­rani. Abans de fer-ho, cal pre­gun­tar-se quin ha de ser el paper que el Bòlit haurà d'ocu­par en la cre­ació cul­tu­ral de la nos­tra ciu­tat, quins són els seus veri­ta­bles motors i quina peda­go­gia es durà a terme per acos­tar l'art a la soci­e­tat. Man­te­nir una posició con­ser­va­dora i demagògica no fa més que tan­car por­tes cap al futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.