Maresme
Canet torna al segle XIX
Milers de persones passegen per la quarta edició de la Fira Mercat Modernista, que evoca el passat gloriós del municipi
Comediants participen per primer cop de la festa
Si d'alguna època de la història pot presumir Canet de Mar és, sens dubte, del Modernisme. En aquest municipi del Maresme va passar bona part de la seva vida un dels màxims exponents d'aquest moviment artístic: l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Fill de barceloní i canetenca, Domènech i Montaner hi vivia, sobretot, els estius i el seu pas pel municipi és visible en la quantitat d'edificis dissenyats per ell, que donen al centre de Canet un aire elegant i lluminós.
Des de fa quatre anys, el consistori ha optat per aprofitar aquesta potencialitat i transformar-la en una activitat turístico-cultural, que permet al municipi tornar, per una estona, cent anys enrere, a finals del segle XIX. Així, un cop a l'any no és estrany veure pels carrers dones amb vestits florits i balders i barrets d'ala ampla o homes amb bigoti frondós i ulleres petites i rodones. Es tracta de la Fira Mercat Modernista, que aquest cap de setmana arriba a la quarta edició. “Tenint en compte que la indústria a Canet és una activitat en decadència, el govern ja va optar per potenciar un model econòmic basat en el turisme cultural”, explica l'alcalde de Canet de Mar, Jesús Marín, que afronta per primera vagada la fira des de l'alcaldia. A banda del mercat, la trobada proposa activitats com ara un seguit d'espectacles de carrer, visites guiades a cases modernistes de la vila i també al castell de Santa Florentina, una de les joies arquitectòniques del municipi, que habitualment està tancat al públic. Segons comenta Marín, enguany s'ha doblat la demanda per pujar al castell i ara es treballa perquè, en un futur proper es puguin organitzar vistes a aquesta edificació diversos caps de setmana a l'any. Les visites guiades pel municipi i la recentment inaugurada casa museu de Lluís Domènech i Montaner –juntament amb la masia Rocosa– han de convertir-se en el pal de paller d'aquesta proposta de turisme cultural que proposa Canet per als propers anys.
La marca de Comediants
Una de les notes destacades d'aquesta edició és la participació, per primer cop, del grup de teatre de carrer Comediants, residents a Canet i que ahir es van encarregar d'inaugurar, al seu estil, tots els racons de la fira mercat. El director de la companyia, Jaume Bernadet, encapçalava la cercavila que va sortir dels Quatre Cantons i va recórrer totes les parades de la fira, que ofereixen productes artesanals. Una cercavila protagonitzada, però, per l'àlter ego de Domènech i Montaner, que ahir anava acompanyat dels gegants del sol i la lluna i de la resta de la companyia de teatre de carrer. De fet, Comediants ja va ser protagonista divendres al vespre quan Bernadet va pronunciar el pregó a la plaça Universitat. “Fins ara no havien pogut participar de la festa, però estic convençut que aquesta col·laboració que ara comença continuarà en les properes edicions de la fira”, expliquen des de l'Ajuntament. Aquesta edició també passarà a la història per ser la primera, després de la reforma de la casa museu de Domènech i Montaner, que ara inclou un recorregut amb gran quantitat de material audiovisual. Ahir, centenars de persones circulaven per l'interior de l'immoble amb la intenció de sentir-se una mica més a prop del modernisme català.