cultura

Els fets consumats

Patrimoni ordena a Vilamacolum que tregui la il·luminació de Santa Maria

La llei de patri­moni és clara, asse­nyala que abans d'inter­ve­nir sobre un monu­ment decla­rat o el seu entorn pro­te­git cal enviar el pro­jecte a la comissió de Patri­moni i, una vegada aquesta ha emès un informe posi­tiu, fer l'obra. En la dar­rera reunió de la comissió, es va deba­tre el cas de Vila­ma­co­lum. Aquest Ajun­ta­ment volia ade­quar el camí de l'església de Santa Maria, romànica, docu­men­tada des del 1094, i un pont de pedra com a “iti­ne­rari d'interès”. Van pre­sen­tar un pro­jecte, que va ser refu­sat, i poste­ri­or­ment van pre­sen­tar un altre pro­jecte. El pro­blema és que abans de pre­sen­tar el segon i obte­nir el permís per fer les obres el con­sis­tori, seguint una política de fets con­su­mats, ja les havia fet, havia cons­truït un camí amb rajo­les de ceràmica que fa una entrega “ina­de­quada” segons la comissió, ja que el camí és igual d'ample que la porta a la qual arriba. L'obra també va con­sis­tir a envol­tar el monu­ment de punts de llum indi­recta que la comissió també con­si­dera ina­de­quats. Segons el direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als de Cul­tura a Girona, Antoni Bau­lida, tot i haver obviat de manera fla­grant la llei de patri­moni, la comissió, com ha pas­sat mol­tes altres vega­des, s'ha limi­tat a orde­nar al con­sis­tori que retirés els punts de llum i pre­sentés un pro­jecte per a l'entrega del camí, si és que vol lega­lit­zar la situ­ació. El cost de tot això l'haurà d'assu­mir el mateix con­sis­tori, que ja havia pagat la pri­mera actu­ació. Jaume Dal­mau, l'actual alcalde del PSC, va al·legar ahir que des­co­nei­xia el cas, men­tre que el seu pre­de­ces­sor, Jordi Arnall, també del PSC, va adme­tre que l'actu­ació s'havia fet sota el seu man­dat “perquè el capellà ens ho va manar perquè les dones grans s'entre­ban­ca­ven al camí”. Res­pecte a la il·lumi­nació, Arnall va al·legar que “totes les esglésies estan il·lumi­na­des” i que no hi veia l'incon­ve­ni­ent en la que havien ins­tal·lat a Santa Maria. Arnall també va dir ahir que des­co­nei­xia els pas­sos que s'havien de dur a terme per a una actu­ació així. “Era alcalde d'un poble de només 300 habi­tants, no ho haig de saber això. Qui té més auto­ri­tat en un poble, l'alcalde o la comissió? No ha pas de venir ningú de fora per dir-me què haig de fer, no m'haig pas de dis­cul­par de res”, va dir Arnall. Mal­grat tot, va ser el seu govern el qui va pre­sen­tar el pro­jecte a la comissió perquè l'avalués. “Això de la comissió és un tea­tre”, va reblar Arnall.

D'altra banda, la comissió, en la dar­rera reunió, va dei­xar en sus­pens el pro­jecte de millora i con­di­ci­o­na­ment de l'entorn del cas­tell del Palau de l'Abat de Vila-sacra i va apro­var el pro­jecte de res­tau­ració del claus­tre del mones­tir de Sant Daniel de Girona, amb un pres­su­post de 250.000 euros, entre altres pro­jec­tes trac­tats.La comissió va apro­var la reha­bi­li­tació dels para­ments del claus­tre de Santa Maria de Ripoll; va sus­pen­dre el pro­jecte de reha­bi­li­tació del cas­tell de Palol de Revar­dit perquè el pavi­ment i la il·lumi­nació pre­vis­tos no eren ade­quats, i va man­te­nir un intens debat a propòsit del pro­jecte exe­cu­tiu per a la reha­bi­li­tació de la fàbrica moder­nista de Can Mario, a Pala­fru­gell, decla­rada bé cul­tu­ral d'interès local, com a nova seu del Museu del Suro. Segons Bau­lida, el pro­jecte pre­veu un gran nom­bre d'ober­tu­res en què se situ­a­rien imat­ges del procés de fabri­cació de taps de suro. Això, jun­ta­ment amb el tint ver­mellós de les parets exte­ri­ors, cau­sa­ria un “fort impacte visual”, exces­siu, segons la comissió, i hi hau­ria el perill de “men­jar-se”, segons Bau­lida, el que està decla­rat bé cul­tu­ral d'interès naci­o­nal, que és la torre annexa de l'antiga fàbrica Arms­trong, cone­guda com a Can Mario.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.