cultura

Aparador de creació

Temporada Alta estrena espectacles de Playground, Los Corderos, Carles Santos i El Pont Flotant i els mostra a una cinquantena de programadors internacionals

El Pont Flotant tanca una trilogia amb ‘Algunes persones bones'

El rebe­dor del Tea­tre Lliure de Gràcia va ser ahir l'esce­nari d'una mul­ti­tu­dinària roda de premsa, en què Tem­po­rada Alta va pre­sen­tar –i hi va faci­li­tar la presència de redac­tors dels grans mit­jans bar­ce­lo­nins– qua­tre grans estre­nes de cre­ació con­tem­porània del país, que es podran veure els pro­pers dies, al llarg de la mara­to­ni­ana set­mana dels pro­gra­ma­dors que ha orga­nit­zat el fes­ti­val, amb la com­pli­ci­tat de l'Ins­ti­tut Ramon Llull i l'apor­tació del pro­grama Escena Cata­lana Trans­fron­te­rera. La com­pa­nyia giro­nina de tea­tre d'objec­tes Play­ground (Insomni), i els valen­ci­ans Los Cor­de­ros (El cel dels tris­tos), El Pont Flo­tant (Algu­nes per­so­nes bones) i Car­les San­tos (Schu­bert­na­cles humits) podran pre­sen­tar els seus nous espec­ta­cles a una sei­xan­tena de pro­gra­ma­dors cata­lans, espa­nyols i d'arreu del món. L'esquer, segons va expli­car ahir Sal­va­dor Sunyer, són els espec­ta­cles inter­na­ci­o­nals que també es veu­ran aquesta set­mana a Girona i Salt, com A louer, dels Pee­ping Tom (diven­dres, 21h, a Salt), una copro­ducció d'El Canal que s'acaba d'estre­nar; l'experiència A vega­des em sem­bla que et veig (diven­dres, a l'estació de tren, 18h i a Pla­tea, 00h, i dis­sabte, al mer­cat del Lleó, 11h), de l'argentí Mari­ano Pen­sotti, que con­ver­teix els pas­sa­vo­lants en pro­ta­go­nis­tes de l'espec­ta­cle a través d'un entra­mat d'escrip­tors repar­tits per un lloc públic, i Los hijos se han dor­mido (dis­sabte, 18h i 21h i diu­menge, 18h, a La Pla­neta), una peça diri­gida per Daniel Vero­nese i que par­teix de La gavina, de Txèkhov. Del que es tracta, però, és que aquests tres espec­ta­cles ser­vei­xin, com diu Sunyer “per acot­xar la gent d'aquí, que fa coses amb interès”.

Tres pro­duc­ci­ons

El cel dels tris­tos (demà, 21h, La Pla­neta) és una mos­tra del “tea­tre bas­tard” de Los Cor­de­ros, un espec­ta­cle que només ha fet la pre­es­trena a Sevi­lla i ja ha rebut un guardó. L'espec­ta­cle és difícil de des­criure o resu­mir: “Es tracta del viatge emo­ci­o­nal d'una per­sona que està en un moment cru­cial. És un món una mica boig, que entens, però que no pots expli­car”, diuen David Cli­ment i Pablo Moli­nero, mem­bres de la com­pa­nyia. L'espec­ta­cle, un apro­fun­di­ment en el meca­nisme del desig, és una inclas­si­fi­ca­ble amal­gama de llen­guat­ges i tècni­ques, en què els matei­xos intèrprets mani­pu­len els objec­tes, la llum i el so, incor­po­rant-ho a la dra­matúrgia.

Una pro­jecció futura dels matei­xos mem­bres de la com­pa­nyia, això és Algu­nes per­so­nes bones, (dis­sabte, 18h, La Mercè) el nou espec­ta­cle de l'esti­mu­lant com­pa­nyia valen­ci­ana El Pont Flo­tant, que ja van ser a Girona amb dos grans espec­ta­cles, inno­va­dors, sum­ma­ment fres­cos: Com a pedres i Exer­ci­cis d'amor. Amb Algu­nes per­so­nes bones, la com­pa­nyia tanca el cicle: en el pri­mer par­la­ven de la infància, en el segon dels amics en l'edat adulta, i en el ter­cer ho fan de la seva pròpia hipotètica vellesa. L'espec­ta­cle es vehi­cula a través d'una par­tida de parxís, en què es posen de relleu els per­fils indi­vi­du­als dels intèrprets. La difi­cul­tat de man­te­nir una acti­tud cohe­rent en la vida, la sen­sació d'enve­llir pre­ma­tu­ra­ment a par­tir d'una deter­mi­nada edat i la tor­nada a una dis­po­sició de l'espai a la ita­li­ana, després del for­mat poc habi­tual d'Exer­ci­cis d'amor, són alguns dels punts d'interès d'aquest espec­ta­cle, en el qual la com­pa­nyia reque­rirà l'ajut de dos volun­ta­ris, extrets del públic i assa­ben­tats de tot una mica abans d'ini­ciar la funció. L'humor és un ingre­di­ent fona­men­tal.

L'ànima dels objec­tes

Xavier Bobés, un dels cre­a­dors de referència al país pel que fa a tea­tre d'objec­tes, estre­narà a l'Ani­mal a l'Esquena, a Celrà, Insomni (diven­dres i dis­sabte, 21h, i diu­menge, 12h i 18h). Bobés explica que no hi ha un fil nar­ra­tiu clar a Insomni, en què tre­ba­lla amb “l'esque­let dels objec­tes, els quals con­ser­ven única­ment la silu­eta, són evo­ca­dors, i és difícil treure el sen­tit de per a què han estat cons­truïts”. Bobés es dis­tin­geix per ofe­rir una mena de segona i ter­cera vida als objec­tes en desús, per evo­car sig­ni­fi­cats que van més enllà del que havien estat. Insomni no té text, és un espec­ta­cle emi­nent­ment visual i sonor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.