cultura

Ajuts imprescindibles

L'organització del premi Quim Masó i la beca Primer Acte, i les companyies, presenten els projectes guanyadors el 2010, ‘Molly Sweeney' i ‘Viatge a la Lluna'

El Quim Masó i la beca Primer Acte són un exemple clar de partenariat privat i públic amb èxit

El dies 5 i 8 de desem­bre, a les 9 de la nit i a les 6 de la tarda, a la sala La Pla­neta i a El Tea­tre, de Bes­canó, res­pec­ti­va­ment, en el marc de Tem­po­rada Alta, s'estre­na­ran els pro­jec­tes gua­nya­dors de la 5a edició dels pre­mis Quim Masó a pro­jec­tes de pro­ducció tea­tral, que inclo­uen el guardó que porta el nom del qui va ser un dels fun­da­dors de Tem­po­rada Alta, i la beca Pri­mer Acte de la Fun­dació Jaume Casa­de­mont, des­ti­nada a pro­jec­tes de pro­ducció de caire fami­liar. Tots dos guar­dons dotats amb 30.000 euros en metàl·lic com a ajuda des­ti­nada a les des­pe­ses de pro­ducció. Els espec­ta­cles que s'estre­na­ran seran Molly Swe­e­ney (Eteri), de Brian Friel, gua­nya­dor del Quim Masó, i Viatge a la lluna (Mur­tra Ensem­ble), gua­nya­dor de la beca Pri­mer Acte i ela­bo­rat a vuit mans entre Xavier Mont­sal­vatge i Josep Maria Espinàs –mate­rial previ del qual es par­teix i que con­forma la pri­mera part–, i Pau Miró i Albert Gui­no­vart. En la pre­sen­tació d'ahir es va fer un elogi de la impli­cació de la ini­ci­a­tiva pri­vada en pro­jec­tes artístics. El Quim Masó i la beca Pri­mer Acte són un exem­ple de par­te­na­riat pri­vat i públic que per­met tirar enda­vant aquests pro­jec­tes.

Retro­ba­ment a Friel

Miquel Górriz és el direc­tor de Molly Swe­e­ney, i s'ha envol­tat d'un equip artístic molt potent, res­pon­sa­ble d'alguns dels millors espec­ta­cles del tea­tre català dels dar­rers anys, com ara Alaska i altres deserts, L'home dels coi­xins, El silenci del mar, L'aigua, La strada, La mel, El fantàstic Fran­cis Hardy... Górriz va con­fes­sar que, quan va sor­gir la pos­si­bi­li­tat de diri­gir l'espec­ta­cle, va recor­dar que un dels impac­tes més forts que havia rebut com a espec­ta­dor va ser en assis­tir a un mun­tatge de Dansa d'agost, de Brian Friel: “La impressió va ser tal que, aca­bada la funció, em vaig tan­car en un ser­vei i vaig plo­rar”. A Molly Swe­e­ney, Friel par­teix d'un relat del neuròleg Oli­ver Sacks (Des­per­tar-se), inclòs al recull Un antropòleg a Mart (Ana­grama). Par­tint d'una experiència científica, Sacks en fa un relat, i Friel el dra­ma­titza, superant el “melo­drama de la pobre cegueta”. Cal dir que Molly Swe­e­ney, cega, és la pro­ta­go­nista de l'obra i el seu marit Frank i el doc­tor Rice, un oftalmòleg, per diver­sos motius advo­ca­ran perquè s'operi, i així poder veure-hi. La tra­ducció de la peça de Friel és de Jordi Fité.

La lluna dels Pes­quis

La roda de premsa d'ahir va ser de pagès, com els famo­sos cinc minuts, densa, de manera que també es va pre­sen­tar el pro­jecte gua­nya­dor de la beca Pri­mer Acte, con­vo­cada per la Fun­dació Casa­de­mont i a la qual donen suport l'Ajun­ta­ment de Bes­canó, repre­sen­tat ahir per l'alcalde, Xavier Soy, el TNC –està en l'aire si con­ti­nuarà o no en la pro­pera edició– i el fes­ti­val Tem­po­rada Alta. Es tracta de Viatge a la Lluna, una pro­posta fami­liar –apta per a públic a par­tir de 4 o 5 anys i fins als que n'han superat el cen­te­nar– poc con­ven­ci­o­nal que, com va dir-ne el direc­tor, Pau Miró, no subes­tima la intel·ligència dels nens i nenes. La pri­mera part de la peça, que s'estre­narà a El Tea­tre, de Bes­canó, es basa en la música escrita per Xavier Mont­sal­vatge, i el text de Josep Maria Espinàs, als quals s'han d'afe­gir pro­jec­ci­ons de les ani­ma­ci­ons de Jordi Caba a par­tir de les il·lus­tra­ci­ons de Sebastià Serra. Anna Moli­ner i Miquel Cobos seran els nar­ra­dors en aquesta pri­mera part, men­tre que en la segona aug­men­tarà el seu pro­ta­go­nisme, perquè ja no hi haurà pro­jec­ci­ons, i el què apor­tarà el fil nar­ra­tiu de tot ple­gat serà el text del mateix Pau Miró, que segueix el fil argu­men­tal ini­ciat per Espinàs amb la colla dels Pes­quis que viat­gen a la Lluna, i la música escrita per Albert Gui­no­vart, que inclou qua­tre cançons i s'acosta al tea­tre musi­cal. Inter­pre­ta­ran la música en directe els 14 músics de la Mur­tra Ensem­ble de Bada­lona, res­pon­sa­ble, entre d'altres, d'una excel·lent versió d'En Pere i el llop, de Prokófiev, amb Josep Julien de nar­ra­dor. Aquest espec­ta­cle es gra­varà en DVD i per finançar-ho, Mur­tra Ensem­ble ha recor­re­gut al crowd­fun­ding (micro­a­por­ta­ci­ons per inter­net), a través del web de Verkami.

Nou jurat al premi

Ahir també es va obrir la con­vo­catòria de la 6a edició del premi Quim Masó, que regis­tra dues nove­tats. La pri­mera és que de moment la beca Pri­mer Acte no es con­voca con­jun­ta­ment aquest any, perquè s'està pen­dent dels ajus­tos pres­su­pos­ta­ris i la con­tinuïtat o no del TNC. La con­vo­catòria s'obrirà pos­si­ble­ment a mei­tats de desem­bre. La segona nove­tat és la reno­vació gai­rebé total del jurat del premi Quim Masó. Només hi roman Pere Puig (La Pla­neta), essent baixa Àlex Rigola, Begoña Bar­rena, Toni Casa­res i Sal­va­dor Sunyer. Acom­pa­nya­ran Pere Puig els dra­ma­turgs i direc­tors Sergi Bel­bel i Jordi Casa­no­vas, el peri­o­dista Andreu Gomila (Ara i Time Out) i Josep Domènech (Bitó Pro­duc­ci­ons). Gui­llem Ter­ri­bas con­ti­nuarà essent el secre­tari. Els res­pon­sa­bles del premi han esta­blert con­ver­ses per tal que una de les bases del premi sigui que el Grec pro­grami el pro­jecte gua­nya­dor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.