Torrent presenta un projecte per recuperar les dones compositores
El Conservatori Professional posa en valor “Música en femení” per donar a conèixer les dones que al llarg de la història han estat silenciades
El Conservatori Professional de Música de Torrent acaba de fer públic el projecte didàctic musical que ha de donar a conèixer les dones compositores que han estat silenciades durant segles pel fet de ser dones.
Es tracta d'un material que atén a la figura de la dona dins del món de la música, perquè moltes d'elles han estat silenciades no per la vàlua del seu treball, sinó per una clara tradició masclista del sector.
Els materials han estat possible, gràcies al treball coordinat del Conservatori de Música i la Delegació d ela Dona de la municipalitat torrentina. Un treball elaborat pel professor Juan Pablo Valero.
Els objectius d'aquest treball rauen en donar-li veu a les dones compositores i es presenta en format DVD i s'adreça als docents de centres de primària, secundària i batxiller, conservatoris, universitats i altre tipus d'ensenyaments. Però no sols s'adreça al món de l'ensenyament, sinó que pel seu caràcter divulgatiu i didàctic, també resulta d'interés per al públic en general.
Sempre amb la mateixa pedra
Pere RossellLlàstima que quan es presenten treballs d'aquestes característiques, com el que ha estat capaç de bastir el professor Juan Pablo Valero, no s'encerte a fer-ho en l'idioma originari dels valencians. Una vegada més, qualsevol estudi d'aquesta factura, sempre es peca de plantejar-ho en castellà, malgrat que, com en aquest cas passa, hi ha un bon grapat de dones compositores originàries de les comarques del País Valencià.
La musica ha estat per a València —en el seu conjunt— un “modus vivendi” apreciada per amplis sectors socials i, això bé que ho sap l'investigador. Però sembla que no ha estat amb suficient pes com per a editar els materials en la nostra llengua, en aquella que parlem milers i milers de persones que sentim, pensem i ens comuniquem en valencià durant les 24 hores del dia.
No hi ha dubte que pot resultar interessant subratllar persones que han estat silenciades pel fet de ser dones, però si a més d'això ho fem en valencià, estem donant-li valor a una llengua que també aprofita per a la investigació universitària.