editorial
Palol contra el cofoisme
No és un profeta, però gairebé. Mentre corregia les proves del seu últim llibre, un assaig titulat Meditacions des de Catalunya, Miquel de Palol em va dir que l'havia escrit per buscar-se problemes. El linxament hauria estat massiu si no fos perquè el país té una musculatura intel·lectual més esquifida que el cervell o l'economia. Palol ha deixat temporalment la poesia i la novel·la, on és un campió, per afrontar una lectura de la situació de Catalunya que en qualsevol país, amb una mínima dignitat, hauria generat el debat. Aquí només comentaris de mestretites, amb menys profunditat que una llesca de pa de motllo.
Saludem el llibre de Palol, que només havia conreat l'assaig lateralment, perquè incita a pensar i dóna una interpretació diferent de les relacions de Catalunya amb Espanya, i, sobretot, amb la seva pròpia identitat. L'article de Sam Abrams, amb què obrim la secció de crítica, en dóna fe i li fa justícia.
Els lectors del suplement de fa anys trobaran avui a faltar la presència d'Emili Teixidor, que descansarà els pròxims tres mesos per recuperar-se d'una malaltia. L'autor de la multipremiada Pa negre és un dels escriptors més versàtils de la nostra literatura i un dels més llegits per a diferents generacions, des de nens petits fins als adults més exigents. Teixidor ha generat algunes de les novel·les amb més força i ben trenades de la literatura actual. Un clàssic que ens ha acompanyat amb els seus comentaris sobre la cultura i que esperem que es reincorpori al més aviat possible. Mentrestant, un altre veterà del suplement, Lluís Llort, omplirà el seu espai. És precisament Llort qui signa un dels reportatges centrals d'avui. Repassa el còmic alemany sobre assassins en sèrie a partir de dues novetats. També ens inquietarà l'extens article de Xavier Serrahima sobre l'últim llibre de Paul Preston, L'holocaust espanyol, que va publicar l'editorial Base. Preston ha fet un recorregut al llarg de dues dècades incorporant dades sobre les matances que es van fer al llarg de la guerra arreu de la península. El resultat és esclaridor i, alhora, repugnant. No hem volgut que aquest llibre d'història passés desapercebut.