Neix un Estat Particular

L'actor Pep Vila, ex d'Els Joglars, funda a casa seva, a Tor, un espai propi que forma part d'un projecte artístic per promoure la recerca i l'experimentació sobre la imbecil·litat

Fer un curs d'imbe­cil·litat sem­bla­ria que és, en prin­cipi, una abso­luta pèrdua de temps. Sota aquest enun­ciat tan cri­da­ner, però, s'hi amaga la recerca del propi clown. Pot­ser encara no sona prou seriós, però ho és, sobre­tot per a l'actor bai­xem­por­danès Pep Vila, que un bon dia va deci­dir fer-ne el seu mitjà de vida. Coin­ci­dint amb l'inici d'un nou cicle en la seva vida per­so­nal, Vila fa un pas més i ha obert a casa seva, a Tor, en una antiga pallissa que també havia estat un magat­zem i una granja de porcs, l'espai de recerca, for­mació escènica i cre­ació Estat Par­ti­cu­lar. Un estat inde­pen­dent que és un pro­jecte artístic regit per qua­tre línies bàsiques: la cre­ació d'escola, que de cur­sos esporàdics pot dur a tallers i d'aquí a fer cre­a­ci­ons; la recerca i l'expe­ri­men­tació del clown com a eina i no com a fina­li­tat; una línia oberta a qual­se­vol pro­jecte artístic interes­sant per ell mateix i la cerca de con­nexió amb l'entorn més imme­diat, és a dir, amb el poble.

Pep Vila ja fa uns anys que es dedica a impar­tir cur­sos d'imbe­cil·litat que, tot s'ha de dir, tenen més requesta i bona aco­llida fora del nos­tre país, en altres punts de l'Estat com ara Bil­bao, Madrid, Gra­nada, Sevi­lla o Gijón, en alguns dels quals ja és un habi­tual. Vila explica que en un curs d'imbe­cil·litat com els que fa ell, oberts a tot­hom, del que es tracta és de fer la recerca del propi clown, tro­bar-lo, con­tro­lar-lo i uti­lit­zar-lo com a eina per dur a terme un tre­ball o per fer-ne ús en les cir­cumstàncies ade­qua­des, però mai com a fina­li­tat en si mateix.

Dels alum­nes que ha tin­gut fins ara, als quals afirma que no ense­nya, sinó que «ajuda» i diri­geix en la recerca, n'hi ha que, seguint una mena de procés natu­ral, han rein­ci­dit, i d'aquests, algun ha estat un assidu, de manera que Vila ha arri­bat a col·labo­rar en els seus pro­jec­tes artístics. Però tot, insis­teix, com a «fruit d'un procés natu­ral». És aquest un dels objec­tius de Vila en crear Estat Par­ti­cu­lar, amb la diferència que a par­tir d'ara dis­po­sarà d'un espai propi, diàfan, equi­pat amb l'impres­cin­di­ble per tre­ba­llar, amb vista, però, al bon temps, ja que el sis­tema de cli­ma­tit­zació el té encara pen­dent.

Expe­ri­men­tació i bar­reja

Vila explica que la seva idea és decons­truir el clown, estu­diar-ne les carac­terísti­ques i veure «amb quins altres llen­guat­ges artístics pot casar; pro­var i bar­re­jar». Per fer això, diu, mirarà de tenir l'ajut d'altres pro­fes­si­o­nals del camp, «gent amb la qual m'enten­gui», explica. Per fer això podria pro­po­sar a d'altres artis­tes una mena de tem­po­rada de residència a l'Estat Par­ti­cu­lar. Fent un símil que sigui pro­per, l'Ani­mal a l'Esquena fa quel­com sem­blant en el camp de la dansa i el movi­ment.

L'entorn és impor­tant, és per això que «la gent de Tor ha de poder venir a l'espai sem­pre que vul­gui», ja que Estat Par­ti­cu­lar ha de ser «un punt interes­sant d'obser­vació per des­co­brir què passa, com és la gent, i que això generi cre­a­ti­vi­tat». Vila també té l'entorn com un valor afe­git per als alum­nes que s'ins­cri­guin als cur­sos d'imbe­cil·litat, que se cele­bra­ran del dia 19 fins al 21 de juny, del 16 al 19 de juliol, del 13 al 16 d'agost i del 18 al 20 de setem­bre, a més de dues clas­ses pun­tu­als, l'11 de juliol i el 8 d'agost, per qui desitgi pro­var-ho. Alguns dels cur­sos pro­gra­mats ja tenen un bon nom­bre d'ins­crits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.