cultura

El Tradicionàrius arriba a la 25a edició

El certamen de música folk commemora el quart de segle d'existència defugint la “nostàlgia”

El tret de sortida el donarà el concert ‘Les cançons de 1988', que se celebrarà aquest divendres

El Tradicionàrius engegarà motors el 13 de gener amb la producció pròpia Les cançons de 1988, dirigida per Xavier Lloses. Es preveu que sigui un concert únic, produït especialment per celebrar els 25 anys de festival, que serà interpretat per l'Escolania de la Quadratura del Cercle i Marcel Marimon.

El tret de sortida és tota una declaració d'intencions del tarannà que pren el certamen. Un nou aire que té com a emblema les produccions pròpies, quasi inèdites en la seva història. A més, la direcció del festival ha volgut fugir de la “nostàlgia”, segons ha expressat el codirector Quim Soler, i no enfoca aquesta edició “com un final de res, sinó com la prèvia a la 26a”.

La producció d'espectacles no acaba amb el concert inaugural. Els Concerts Suma en són un altre exemple. Consistirà en tres nits de concerts que estaran protagonitzats per duos artístics no habituals. El primer unirà Nico Roig i Miquel Gil; el segon, Pere Jou (4rt1a) amb Marta Rius, i el tercer, Ernest Crusats (La Iaia) amb Jaume Arnella.

Les col·laboracions del festival amb L'Auditori, el Palau de la Música i el festival Barnasants no només es mantenen. En el cas de L'Auditori, enguany es reforça la relació, ja que s'hi han programat sis concerts o activitats.

En aquests emplaçaments, actuaran artistes tan coneguts com Roger Mas i la Cobla Sant Jordi; Quico el Célio, el Mut i el Noi de Ferreries (amb Pep Gimeno Botifarra); Rosa Zaragoza; Nadau; Miquel Gil, o La Cobla Catalana dels Sons Essencials.

Més enllà d'aquests vincles històrics, enguany el festival també es desplaça fins a Sant Boi de Llobregat per recolzar el Rubrifolkum, també conegut com el Tradicionàrius del Baix Llobregat, i fins a Salt, per col·laborar amb el carnaval Folkestoltes.

Per una altra banda, es manté la tradició del festival de dedicar un cap de setmana a un instrument del món del folk. En aquest cas, la tarota –l'oboè tradicional català– ha estat l'escollit. Serà de l'1 al 4 de març quan el monogràfic Entarota't donarà visibilitat a aquest instrument.

A més, se celebrarà una nit sobre Armènia i Catalunya, amb músics com Marc Egea i Iannis Papayoannoyu.

Tampoc faltaran els cicles del Folk als Mercats, els dissabtes al migdia als mercats del barri, ni les Matinals Infantils Folk, els diumenges al migdia amb el grup Ara Va de Bo.

Menys concerts a la Plaça de la Vil·la

Els habituals d'aquest festival potser trobaran a faltar en aquesta edició alguns dels clàssics concerts amb nit de ball que se celebren a la Plaça de la Vil·la de Gràcia. No és que la direcció els hagi eliminat de la programació, però sí que n'ha reduït el nombre. Els organitzadors entenen que el públic s'ha anat especialitzant, sap més el que vol i tria els artistes que vol sentir.

Altres aniversaris

En la 25a edició, el Tradicionàrius no només commemora el seu aniversari, sinó també dues fites artístiques més. D'una banda, es compleixen els vint anys del conjunt Sa Pobla de Gràcia, una fita que se celebrarà del 26 al 28 de gener amb activitats i esdeveniments com exposicions, tast de menjar mallorquí, taller de danses i dues nits de ball folk amb Pinyol Vermell i Al-Mayurqa.

L'altra efemèride són els 40 anys de l'esmentat grup d'animació infantil, Ara Va de Bo, que oferirà un concert el 10 de març amb convidats especials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

Pearl Jam, a Barcelona després d’un mareig de preus dinàmics

BARCELONA

Liddell i Baró d’Evel sota el volcà francès a Avinyó

Avinyó
Xavier ‘Xevi’ Sala i Costa
Il·lusionista

“Un artista ha de seguir dalt de l’escenari mentre el cos aguanti”

Santa Cristina d’Aro
cultura

Mor l’artista d’avantguarda Gerard Sala als 82 anys a Sant Joan de les Abadesses

música

L’holandès Tom Kerstens obre el 21è Festival de Guitarra Girona Costa Brava

Girona
música

La 17a edició del Vijazz porta Hiromi, Cory Henry i Lizz Wright a Vilafranca

vilafranca del penedès
Crítica

Una gravetat aleatòria

ARTS EN VIU

L’espectacle més gran de Dagoll Dagom, com a inici del comiat

BARCELONA
música

Mishima, Magalí Datzira, Ernest Crusats i Magalí Sare actuaran al terrat de La Fàbrica de Celrà

celrà