cultura

DISSOCI

ACIONS

Distància i burla

El sen­ti­men­ta­lisme i la solem­ni­tat són dues pul­si­ons a les quals en el món de l'art se'ls sol fer pagar –sovint meres­cu­da­ment– la penyora de la sàtira. La fron­tera que separa el sublim del ridícul és estan­tissa, i és humà, massa humà que diria aquell, sen­tir la neces­si­tat de treure's el pes de sobre. Ai, però, la ria­llada té també la seva retòrica, i sovint els camins de la burla són d'anada i tor­nada. Es podria fer un recor­re­gut per la història –n'hi ha uns quants– per veure com ja Eurípides era l'ase dels cops de Plaute, de Terenci, com Que­vedo i Góngora es pas­sen mitja vida dedi­cant-se dia­tri­bes, com sense som­riure Cer­nuda es burla de Juan Ramón Jiménez, i la bar­reja de burla i admi­ració que es per­cep en els ver­sos que Bau­de­laire dedica a Vic­tor Hugo. Un es burla d'allò que li pesa, però també per fer exor­cisme d'allò que el supera, per inten­tar estal­viar-se de reconèixer-ho.

Per des­comp­tat el meca­nisme no és exclu­siu de les lle­tres, i n'hi ha casos en totes les dis­ci­pli­nes cre­a­ti­ves. Depèn com es miri, home­nat­ges o sàtira són els pas­sat­ges que Woody Allen dedica, de manera al·lusiva o explícita, a Berg­man, les invec­ti­ves visu­als de l'atrac­tiu, mundà, tri­om­fa­dor Ber­nini cap a l'aspre, eremític Bor­ro­mini a la piazza Navona, i sem­pre que podia. Cate­go­ria espe­cial merei­xen les autosàtires; sense haver-hi de pen­sar gens me'n vénen dues: el tenor de la bac­hi­ana Can­tata del Cafè paro­di­ant l'Evan­ge­lista de les Pas­si­ons, i Humph­rey Bogart a La Reina d'Àfrica. I en qual­se­vol àmbit queda insu­pe­ra­ble l'enves­tida catul·liana de l'inici del poema XVI, Pedi­cabo ego vos et irru­mabo, que en el vers següent inclou els noms dels des­ti­na­ta­ris, Aureli i Furi, exhi­bint imme­di­a­tesa i desin­hi­bició dig­nes d'enveja, ini­ma­gi­na­bles en els tris­tos temps de jut­jats de guàrdia que ens ha tocat de viure.

Un dels casos més curi­o­sos, jus­ti­fi­ca­ble, just o injust, pot­ser tant hi fa, és el de Leib­niz, que va aca­bar la vida embar­cat en una inso­lu­ble dis­cussió gre­mial sobre la pater­ni­tat del càlcul infi­ni­te­si­mal en dis­puta amb New­ton, que l'acu­sava de pla­gi­ari, o el feia acu­sar per veus inter­po­sa­des. La ven­jança històrica de Leib­niz és que la notació que ha pre­val­gut és la seva i no la de Sir Isaac, però Leib­niz ja devia venir escal­dat pel con­curs públic de dos intri­cats pro­ble­mes matemàtics plan­te­jats per Ber­nou­lli –on també van par­ti­ci­par, entre altres, els matemàtics L'Hôpital i Huy­gens, aquest també físic, i Wren, l'arqui­tecte de la cate­dral de Sant Paul–, on Leib­niz hi va dedi­car un any i encara només en va resol­dre un, i New­ton va des­pat­xar amb molta més elegància con­cep­tual, bre­ve­tat i rigor en menys de dotze hores. La bar­reja d'aspi­ració màxima i fracàs oca­si­o­nal feien de Leib­niz l'esca per­fecta de sàtira, i Vol­taire el con­ver­teix en el Dr. Pan­gloss del seu Can­dide.

No era cap broma el que, sens dubte, havia d'irri­tar Vol­taire, també per afi­ni­tat contrària amb Rous­seau, una de les seves vícti­mes pre­di­lec­tes i admi­ra­dor de Leib­niz. Tant hi fa que la idea de viure en el millor dels mons pos­si­ble tin­gui una dimensió matemàtica i no afí a la vida quo­ti­di­ana, ni tan sols moral; és fàcil d'ima­gi­nar que la temp­tació havia de ser irre­sis­ti­ble, i que els ante­ce­dents per­so­nals i l'entorn ideològic hi ani­ma­ven.

I la sàtira de la sàtira? El Qui­xot es pot dis­tor­si­o­nar, vul­ga­rit­zar i fins i tot variar, però no deixa espai per ser sati­rit­zat, i no perquè ell mateix sigui sàtira, sinó perquè ho és en totes direc­ci­ons. No fa vul­ne­ra­ble només la falta de distància sinó, sobre­tot, no haver explo­rat les diver­ses opci­ons cali­doscòpiques d'allò que es diu, sobre­tot si es pretén ela­bo­rar una teo­ria uni­ver­sal, o d'abast molt més modest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.