cultura

editorial

Els sinònims de Catalunya

Al nos­tre país par­lar de cul­tura és sinònim de Cata­lu­nya. I si anem una mica més enllà, també podríem asso­ciar tant la cul­tura com Cata­lu­nya a l'idi­oma, el que sem­pre rep totes les pata­ca­des dels que no ens volen. Què seria, a més, Cata­lu­nya sense cul­tura? Dife­ri­ria gaire de qual­se­vol altre ter­ri­tori del regne de les auto­no­mies. Sé que hi ha altres visi­ons del país, que alguns només ens veu­rien asso­ci­ats a la teca –i la cor­rua ina­ca­ba­ble de cui­ners–, al fut­bol i a l'ocu­pació hote­lera.

Par­lar de cul­tura és par­lar de Cata­lu­nya perquè el nos­tre país sense Ausiàs March, Sal­va­dor Espriu, Mercè Rodo­reda, Pau Casals i Joan Miró, entre molts d'altres, seria ben poca cosa. A més, la imatge de la Cata­lu­nya culta és la que ens ha donat dimensió històrica i inter­na­ci­o­nal. Quan expli­ques que el teu país és el de Gaudí, Dalí, Miró i Picasso, tot­hom sap d'on véns. I qui ens visita també s'interessa per aquests artis­tes, que són el senyal més pre­uat de la nos­tra iden­ti­tat. Pot­ser hi ha gent impor­tant a qui no li interessa, però hem de pen­sar a trans­cen­dir i no que­dar-nos en l'apa­ra­dor i en la bana­li­tat.

Mol­tes con­clu­si­ons podem treure de Sant Jordi. No és la data que nosal­tres pre­fe­rim –pre­fe­riríem tenir dia­des de com­pra de lli­bres tot l'any–, però és un moment per mos­trar mus­cu­la­tura, per pre­su­mir d'autors, des dels que tenen gran pro­jecció inter­na­ci­o­nal –com el cas del gran novel·lista Jaume Cabré, que ha recu­pe­rat pis­to­nada a la llista dels més venuts més d'un any després de publi­car el seu lli­bre– fins a tots aquells nois que comen­cen i que s'han deci­dit per apos­tar per la nos­tra llen­gua, amb totes les difi­cul­tats que com­porta.

També ens ha interes­sat la força dels lli­bres de no-ficció, des de les interes­sants memòries, gai­rebé novel·lades, de Rafel Nadal, un lli­bre que real­ment se't fica al cap, fins al ter­cer volum de les de Jordi Pujol, que ha redac­tat el nos­tre com­pany Manuel Cuyàs. En qual­se­vol cas, Cata­lu­nya sem­pre ens arriba a través de for­mats que tenen a veure amb la cul­tura: un poema, una novel·la, una cançó, un barri històric medi­e­val o un impo­nent edi­fici moder­nista. En tots ells, tenim Cata­lu­nya. I no mos­sega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.