LA CRÒNICA
DE tarragona
Recercat: la cultura del territori
Dissabte i diumenge que ve, dies 12 i 13 de maig, se celebrarà al Palau Firal i de Congressos de Tarragona la vuitena edició de la jornada de cultura i recerca local Recercat. Recercat és la fira i la festa major dels centres i instituts d'estudis, els que en el seu territori generen coneixement difonent-lo a la societat de moltes i distintes maneres. Ara i sempre, aguditzant la imaginació per optimitzar els recursos, amb l'objectiu darrer de contribuir a crear una societat més culta i més conscienciada. Ja ho veuen, al contrari del que propugnen determinats imperis econòmics —els que ens prometen pa i coca a canvi de potinejar les ments i el territori— fent-nos creure que la idiotesa és la mar per on navega el vaixell de la felicitat.
Els centres d'estudis són associacions sense ànim de lucre on bona part del treball és voluntari. No creguin pas que no generin moviment econòmic: la cultura en genera molt, fins i tot la gestionada des del voluntariat. Se'n crea mantenint petites empreses arrelades al territori, amb molta capacitat d'aguantar l'embat de crisis com la d'ara. L'arrel en el lloc, personal, familiar, cultural i sentimental és argument també per consolidar emprenedors que es planten, que estan al dia, que innoven i que treballen molt bé i molt a gust en l'àmbit cultural. Persones que, com les que s'impliquen en els centres d'estudis, contribueixen a elevar el grau cultural i de compromís cívic de la societat.
Al Recercat d'enguany s'hi faran presents uns 125 centres d'estudis aportant publicacions i materials per exposar i hi participaran unes 300 persones vinculades als centres de tots els Països Catalans. I molta més gent, és clar, els tarragonins i camptarragonins que segur que hi faran cap, i d'altra de tota la geografia.
Els asseguro que el programa és ampli i atractiu. Vostès podran gaudir de set exposicions sobre: el món agrari, l'aigua a la Ribera d'Ebre, els centres d'estudis, la dona al Pirineu, la Guerra del Francès a l'Ebre i gravats del setge de Tarragona, la república al Penedès i fotos de fa un segle de les terres del Gaià. O podran fer alguns itineraris: el patrimoni romà o la ruta del Setge de Tarragona. O participar en debats tan interessants com els usos del passat en el patrimoni i la història o sobre la defensa del territori des de l'associacionisme. O assistir a la presentació de llibres. Els petits podran participar en tallers sobre joguines i roba tradicional. I en el moll de l'os del Recercat podran ser a l'acte de lliurament dels premis a un centre d'estudis i a una persona vinculada –enguany al Centre d'Estudis d'Altafulla i al Sr. Josep Riba i Gabarró– acte que presidirà el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Trobaran el programa a http://www.sre.urv.es/irmu/recercat. Tot plegat per cap diner, que no tot el que es paga és sinònim de bo.