cultura

art

istades

En el llindar de les creacions

Moe­bius i Domi­ni­que Miram­beau van tenir una llarga i intensa relació. Miram­beau li va comis­sa­riar diver­ses expo­si­ci­ons. Ara Miram­beau, fran­cesa que viu a Cata­lu­nya des del 1972, ha edi­tat el lli­bre Cris­tal saga 22 en què es bar­re­gen les il·lus­tra­ci­ons de Moe­bius amb refle­xi­ons sobre el poder dels cris­talls en què la rea­li­tat sem­bla bar­re­jar-se amb la ficció, tal com esdevé en l'obra del dibui­xant francès. De l'obra de l'edi­to­rial &Do, que es pot tro­bar en lli­bre­ries espe­ci­a­lit­za­des i al web www.​cristalsaga-​do.​com, se n'ha fet una edició de col·lec­ci­o­nista nume­rada amb funda amb un cris­tall-joia i sig­nada per Miram­beau i Moe­bius, que es van conèixer arran d'un somni pre­mo­ni­tori de Miram­beau.


Hi ha una estreta línia ver­me­lla que separa l'art d'altres expres­si­ons artísti­ques plàsti­ques amb un gran paren­tesc amb la pin­tura i el dibuix. El còmic i la il·lus­tració, per exem­ple. Tenen una natu­ra­lesa dife­rent tot i que també poden ser, i són, pin­tura i dibuix.

El còmic té, d'entrada, una vocació nar­ra­tiva, que no l'ha de tenir la pin­tura. Però sovint aques­tes cate­go­ries s'inter­can­vien. Hi ha qui mar­ca­ria el llin­dar de l'art i la his­to­ri­eta en el fet que l'artista té consciència del seu art i el dibui­xant de còmics és més aviat un artesà per encàrrec que fa pro­duc­tes de con­sum. En aquest cas, també podríem cap­gi­rar les con­si­de­ra­ci­ons entre tots dos àmbits. Obres d'apa­rença artística no dei­xen de ser mers objec­tes de pro­ducció mecànica. I, com demos­tra una gran part de la recent pro­ducció d'his­to­ri­eta, l'ànima de l'autor està per sobre de qual­se­vol altra con­si­de­ració.

Aques­tes rela­ci­ons que tren­quen fron­te­res les podem com­pro­var fins al 4 de juny a la gale­ria Miguel Mar­cos (Jon­que­res, 10, Bar­ce­lona), on expo­sen Luis Royo i Rómulo Royo, pare i fill que han col·labo­rat junts en dife­rents pro­jec­tes com ara les pin­tu­res al fresc d'una cúpula al cas­tell d'un nou ric rus fins a la cre­ació de per­so­nat­ges de còmic i il·lus­tració. El seu tre­ball con­ju­mina la tra­dició més d'autor de còmics i d'il·lus­tra­dor del pare amb la més pictòrica del fill. El resul­tat que s'exhi­beix a Apo­calypse encaixa per­fec­ta­ment en un espai galerístic, però que amplia la pers­pec­tiva del que és l'art. Fins i tot aquests autors amplien el seu uni­vers a les sales de con­certs amb la col·labo­ració del grup musi­cal Ava­lanch. És una evidència que els espais de cul­tura caldrà opti­mit­zar-los molt més en un con­cepte molt par­lat, però poc prac­ti­cat. Poli­valència. L'art com l'ente­nem en sen­tit estricte no està sol.

Aquesta lluita per ampliar els mar­ges de l'art també la va por­tar a terme Jean Giraud, que sig­nava Gir quan dibui­xava el Tinent Blu­e­berry i Moe­bius en el moment d'expres­sar tot un uni­vers de màgica cre­ació. “Gir és una pro­fessió; Moe­bius un estat de l'ànima”, deia l'autor mort fa poques set­ma­nes. Aquest con­ven­ci­ment artístic de Moe­bius va aga­far forma quan el 2010 la Fun­dació Car­tier per l'Art Con­tem­po­rani de París li va dedi­car una expo­sició en què es bar­re­ja­ven dibui­xos, il·lus­tra­ci­ons, pin­tu­res i pro­duc­ci­ons digi­tals.

Aquesta expressió de l'obra de Moe­bius com a pro­ducte de mani­fes­ta­ci­ons artísti­ques diver­ses que pre­nen forma plàstica, nar­ra­tiva, con­cep­tual i, fins i tot, espi­ri­tual ja es va poder veure a Bar­ce­lona fa vint anys amb una expo­sició que aple­gava les imat­ges del cre­a­dor amb cris­talls de roca autèntics. Els poders energètics que s'atri­bu­ei­xen als cris­talls es rela­ci­o­na­ven amb l'uni­vers a vol­tes esotèric de l'artista. No ha estat l'únic cop que ha expo­sat a Cata­lu­nya. L'any 2001 va pre­sen­tar obres al CCCB en un fes­ti­val on inter­ve­nien ple­gats dis­se­nya­dors, arqui­tec­tes i artis­tes de dife­rent mena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.