Allà on comença tot
Descobreixen més restes de mamut al jaciment de la Boella, que es confirma com una de les ocupacions humanes més velles d'Europa
un jaciment de primer ordre per poder explicar l'evolució de
les espècies
Els primers humans que van arribar a Catalunya, procedents d'Àfrica, fa entre 800.000 i un milió d'anys, van ocupar el que ara és el barranc de la Boella, un jaciment situat a la Canonja (Tarragonès), on s'han descobert proves materials que el confirmen “com una de les ocupacions humanes més velles d'Europa”, segons Josep Vallverdú, investigador de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i responsable de les excavacions. Els arqueòlegs hi acaben de descobrir ara restes fòssils de mamut –concretament una costella i una tíbia, que es conserven completes–, amb una antiguitat de més de 700.000 anys, a més d'eines de pedra tallada, fetes amb sílex, que en demostren la presència humana. També s'han recuperat fòssils de molts altres animals, com ara cèrvids, cavalls i hipopòtams. Vallverdú en destaca també fragments de dents d'un gran carronyaire, “possiblement una hiena”. Fa quatre anys, en aquest mateix jaciment ja es van localitzar uns ullals de mamut i peces de la indústria lítica, en molt bon estat de conservació.
Són molt pocs els jaciments que hi ha a Europa amb aquesta cronologia, que podria arribar a una antiguitat d'1,5 milions d'anys. “La Boella és, juntament amb Atapuerca [Burgos] i Orce [Granada], un dels llocs on podem obtenir material de primer ordre per explicar les primeres migracions humanes i l'evolució de les espècies”, segons Vallverdú. Per això, l'IPHES i l'Ajuntament de la Canonja hi projecten la creació d'un centre d'interpretació, que conservarà i mostrarà les restes descobertes i també acollirà exposicions sobre la prehistòria i el desenvolupament dels ecosistemes. El regidor de Cultura, Paco Roca, va dir ahir que el centre servirà per potenciar la zona en els àmbits científic i turístic.