cultura

Viatges

Marta Monedero

Prohibit cantar, xiular i fumar

Les cròniques de viatge de Nor­man Lewis (1908-2003) són una de les exqui­si­de­ses d'un gènere que té en l'autor britànic un repre­sen­tant atípic, però de referència obli­gada. Dis­cret, irònic i impli­cat amb els mons que va conèixer, el cre­a­dor de Nàpols 1944 i Terra dau­rada va con­den­sar els seus interes­sos en “viat­jar, escriure i cul­ti­var lli­ris blancs”. D'ori­gen pro­le­tari, alta­ment com­promès i amb la gran vir­tut de saber no cri­dar l'atenció, de ser semiin­vi­si­ble (una de les millors armes per a un aven­tu­rer), Lewis va cons­truir mitja dot­zena d'obres de ficció, tot i ser més cone­gut pels seus relats de viatge, que des­til·len una prosa deli­cada, ador­nada amb detalls ele­gants però alhora amb una lleu­ge­resa màgica, gai­rebé trans­pa­rent.

Escrip­tor admi­rat per altres autors, una espècie estra­nya, el cro­nista també tenia com a mèrit el fet d'haver viat­jat molt i de fer-ho a llocs indòmits com ara el Iemen del 1937, quan al país aràbic només hi havien anat dos britànics. En aque­lla època, hi estava pro­hi­bit can­tar, xiu­lar i fumar, però en canvi als bot­xins se'ls per­me­tia, abans de fer la seva feina, ballar per ani­mar la població. Lewis aca­ba­ria aque­lla fantàstica aven­tura de joven­tut sol­cant el mar Roig en un dhow, la bella embar­cació dels àrabs de l'Índic, en què també hi nave­gava una dama de for­tuna. Aquest cap­ti­va­dor repor­tatge és l'encar­re­gat d'obrir el ter­cer volum de les cròniques reco­pi­la­des per l'edi­to­rial Altaïr que també ens acos­ten l'interès de l'autor pels pobles indígenes, als quals dedica dos relats.

Los super­vi­vi­en­tes valora el des­co­bri­ment d'Amèrica per part espa­nyola com un fet cala­mitós i cons­tata com els aborígens huic­ho­les de l'oest de Mèxic van poder con­ser­var la seva estruc­tura social i la cul­tura en un mitjà hos­til, men­tre que La tribu que cru­ci­ficó a Jesu­cristo rei­vin­dica la cul­tura indígena de l'Amazònia veneçolana davant de la invasió dels mis­si­o­ners evangèlics.

Però pot­ser l'entrega més col­pi­dora d'aquest volum és En Rusia, en què, sense per­dre l'agu­desa i una fina iro­nia, Lewis recorda quan va fer-se càrrec del tras­llat per mar de tres mil pre­so­ners l'octu­bre del 1944 i com molts con­fes­sa­ven que durant la guerra van men­jar-se els com­panys per sobre­viure.

Tanca el lli­bre una entre­vista que li va fer Albert Padrol, el cofun­da­dor de la lli­bre­ria Altaïr, en què l'escrip­tor britànic deixa aflo­rar el seu sen­tit de l'humor, evoca els anys que va viure a la Costa Brava i a Eivissa i cons­tata l'interès per les mino­ries, per les coses peti­tes, que sovint són les que ens mouen.

‘Un viaje en dhow', ‘La tribu que crucificó a Jesucristo' y otros relatos Autor: Norman Lewis Traducció: Nuria Salinas Editorial: Altaïr Barcelona, 2012 Pàgines: 168 Preu: 18 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.