cultura

LA CRÒNICA

DE l'ebre

Tortosa: entre jueus i templers

L'orde del Tem­ple es va crear el 1118 per socórrer els pele­grins que ana­ven a visi­tar Terra Santa, que ales­ho­res era un regne cristià con­que­rit per les cro­a­des. Amb el temps es con­vertí en una orga­nit­zació pode­rosa tant mili­tar­ment com econòmica amb interes­sos per tot Europa. La seva relació amb els jueus es movia sota els paràmetres del secre­tisme, atès que tots dos es dedi­ca­ven al comerç del diner, que és el més dis­cret dels nego­cis. El que sem­bla clar és que tem­plers i jueus varen tenir poca coin­cidència a Pales­tina, con­si­de­rant que la població era majo­ritària­ment àrab i de jueus n'hi havia molt pocs, després de la des­trucció del Tem­ple per l'empe­ra­dor Tit l'any 70, en què foren expul­sats del seu país i es varen ins­tal·lar per tota la regió medi­terrània.

Quan Beren­guer IV va con­que­rir Tor­tosa als sarraïns, fet decla­rat cro­ada pel papa, ho va fer amb l'ajut dels tem­plers, als quals el comte va lliu­rar la ciu­tat i el cas­tell de la Suda. Aquí es varen tro­bar amb els jueus ins­tal·lats des de feia molts anys. No consta que les rela­ci­ons foren gaire con­flic­ti­ves; els tem­plers gover­na­ren amb cura i res­pecte les dife­rents comu­ni­tats: l'autòctona d'arrels visigòtiques, els sarraïns que havien estat domi­na­dors i que molts no se'n varen anar, els jueus i els cris­ti­ans nou­vin­guts del nord de Cata­lu­nya. El tem­plers dei­xa­ren Tor­tosa poc abans de la dis­so­lució de l'orde, el 1307. El seu patri­moni fou asso­lit pels Hos­pi­ta­lers a Cata­lu­nya i l'orde de Mon­tesa a València. Alhora, els jueus eren objecte de cons­tants embran­zi­des pels monar­ques cris­ti­ans per forçar la seva con­versió. Espe­cial importància varen tenir les ano­me­na­des Dis­pu­tes de Tor­tosa, pro­mo­gu­des el 1410, pel frare Vicent Fer­rer, per­so­natge enal­tit per la cul­tura valen­ci­ana i menys­preat per la cata­lana. Era el pròleg de l'expulsió el 1492. Tem­plers i jueus que­da­ren com a part de la història remota.

La pas­sada set­mana es varen reu­nir a Tor­tosa repre­sen­tants de les 23 ciu­tats que inte­gren la Xarxa de Jue­ries de Sefa­rad, expressió que es cor­res­pon per a alguns amb Espa­nya o per a altres amb la península Ibèrica. Tor­tosa ha estat pre­si­denta de l'asso­ci­ació durant el dar­rer període, el que com­portà ser la seu de l'assem­blea periòdica. Els alcal­des varen visi­tar el call de Remo­lins i s'impreg­na­ren de les arrels jue­ves de la Tor­tosa medi­e­val.

Aquesta mateixa set­mana, Tor­tosa ha asso­lit la pre­sidència periòdica de l'ano­me­nada Ruta del Tem­ple, inte­grada per les ciu­tats dels tres reg­nes de la Corona d'Aragó on foren pre­sents. Aquesta ini­ci­a­tiva pretén donar a conèixer la importància que va tenir l'orde mili­tar a par­tir dels llocs emblemàtics on va estar més pre­sent, els impo­nents cas­tells de Peníscola, Tor­tosa, Mira­vet, Lleida i Monsó. Pel que fa al cas de Tor­tosa, l'Ajun­ta­ment vol divul­gar la presència dels mon­jos tem­plers que dei­xa­ren la seva pet­jada a la ciu­tat encara molt pre­sent en la toponímia local: horta del Tem­ple, eixam­ple del Tem­ple...

Tant una ini­ci­a­tiva com l'altra pre­te­nen cap­tar visi­tants, espe­ci­al­ment ame­ri­cans en el cas de les emprem­tes jue­ves, autòctons en el tema dels tem­plers. El para­dor del cas­tell tem­pler de la Suda és ele­ment clau. Es tracta de con­ver­tir Tor­tosa en focus de turisme cul­tu­ral que deixa els seus dine­rets. Tot ple­gat, però, foc d'ence­nalls, si l'Ajun­ta­ment no acon­se­gueix que tots els bars i res­tau­rants obrin els diu­men­ges com a qual­se­vol ciu­tat turística del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.