cultura

Restes neolítiques a l'aeroport de Reus

El Museu d'Arque­o­lo­gia Sal­va­dor Vila­seca de Reus ha incor­po­rat al seu fons una tren­tena de cai­xes amb mate­ri­als arqueològics pro­ce­dents de tres jaci­ments de l'entorn de la ciu­tat: dos d'època pre­històrica –un a tocar de l'aero­port i l'altre a la par­tida del Coll Blanc– i un de romà que es troba a l'Albiol.

Una pri­mera valo­ració dels arqueòlegs revela la presència i l'acti­vi­tat humana a l'època neolítica en tota la zona pro­pera a l'aero­port de Reus i els vol­tants de la Canonja. Es trac­ta­ria de nuclis poblats esta­bles que es dedi­ca­ven al con­reu i la rama­de­ria. “Es con­firma així la riquesa agrícola que des de temps pre­històrics té l'àrea de Reus”, sos­te­nen els res­pon­sa­bles de la tro­ba­lla. Entre altres res­tes, s'hi han loca­lit­zat fons de cabana i sit­ges, a més de res­tes huma­nes, un fet que no es donava des de l'exca­vació del sepul­cre de llo­ses del Bru­gar, duta a terme per Sal­va­dor Vila­seca l'any 1968 i que el pre­his­to­ri­a­dor va qua­li­fi­car com a la tro­ba­lla dels “pri­mers reu­sencs”.

En el cas del jaci­ment del Coll Blanc, fins i tot s'ha tro­bat el crani d'un gos, “la qual cosa fa pen­sar en la pràctica habi­tual de la domes­ti­cació de gos­sos dels habi­tants neolítics”. Al mateix jaci­ment s'han tro­bat res­tes que evi­den­cien l'existència d'un forn de ceràmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.