cultura

homenatge

Cantallops evoca el vincle de Toldrà amb el poble en els 50 anys de la seva mort

El músic, que serà recordat avui amb un concert i una placa, va compondre bona part de la seva obra a can Batlle, la casa pairal de la dona a l'Empordà

L'agost de 1920, Eduard Toldrà (Vilanova i la Geltrú, 1895-Barcelona, 1962) va conèixer a Castelló d'Empúries, on havia anat a substituir un amic com a violinista d'una orquestrina de festa major, Maria Sobrepera, una noia de Cantallops que aquell mateix dia havia decidit baixar a la plaça del poble veí a ballar amb les amigues. Tan bon punt la va veure, “semblant a una melodia de Schumann”, el músic vilanoví se'n va enamorar, i no va parar fins que va aconseguir que Juli Garreta li agafés el relleu al violí per poder baixar de la tarima i acostar-se a la noia. Poques setmanes després, componia una de les seves cançons més delicades i íntimes, Cançó d'un bell amor, i al cap d'un temps li dedicava també una de les sardanes més conegudes del seu repertori, Empúries. El març de 1923 van contraure matrimoni al poble de la núvia, a Cantallops, on a partir d'aquell any Toldrà passaria tots els mesos d'estiu, a la casa pairal de la dona, can Batlle, avui seu del celler Vinyes dels Aspres. El vincle del violinista, compositor i director d'orquestra amb aquest municipi de l'Empordà supera la mera relació familiar: en realitat és aquí, entre vinyes i alzines sureres i en contacte amb la gent autèntica de pagès, on va trobar el recer per compondre algunes de les seves peces més recordades, inspirant-se tant en l'obra dels grans poetes, des de Carner a Salvat-Papasseit, com en el cançoner popular, que va contribuir tant a mantenir viu escoltant i anotant les melodies que entonaven els pagesos de Cantallops mentre feinejaven. Aquí van néixer, per exemple, composicions com ara el Giravolt de maig, amb llibret de Carner, el quartet de cambra Vistes al mar, o les sardanes Cantallops i Puig Neulós, que va dedicar al seu amic i després biògraf Manuel Capdevila.

Coincidint amb la commemoració, aquest any, del cinquantè aniversari de la mort del músic, el poble de Cantallops vol recordar el seu il·lustre veïnatge amb el descobriment, aquest nit, d'una placa commemorativa a la casa Batlle (22 h) i un concert per a veu i piano al pati del mateix mas (22.30 h) en què la soprano Júlia Arnó i la pianista Montserrat Massaguer interpretaran algunes de les cançons més conegudes.

La celebració s'emmarca dins el programa de la Festa de la Verema de la Denominació d'Origen Empordà, dins la qual per demà també hi ha prevista, després del pregó del periodista Manuel Fuentes (18 h), l'actuació del grup De Calaix, que interpretarà a la plaça Major algunes de les cançons recuperades i harmonitzades al seu dia per Toldrà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.