cultura

La Fira de Manresa,l'empenta

Es va inaugurar dijous amb flamenc d'avantguarda i segueix avui i demà, impulsant la creació, d'arrel

La fira es tancarà al carrer. Se n'encarrega l'artista convidat, Isaki Lacuesta

Fla­menc con­tem­po­rani; sense por. La XV Fira Medi­terrània de Man­resa va arris­car dijous a la nit en la inau­gu­ració: Tuétano, amb el ballarí Andrés Marín. A la fira no van edul­co­rar el seu mis­satge: fide­li­tat a les arrels i desig de volar. I la res­posta del públic va ser posi­tiva. El direc­tor artístic, David Ibáñez, n'estava ahir molt satis­fet: “Ha estat tren­ca­dor, d'avant­guarda, i el públic ho ha sabut valo­rar. Està en els límits estètics. Sí, és una tibada de corda per començar... Està clar que a la pro­gra­mació hi ha de tot, però també s'ha de tenir un dis­curs.” Un altre exem­ple, ben dife­rent, de sor­presa, en aquest cas per als nens: Un Patu­fet se'n va a la sorra. Una mirada dife­rent sobre una ron­da­lla que ens sabem de memòria –“Patu­fet, on ets?”, “A la panxa del bou!”–. La can­tant Mari­ona Sagarra i els dibui­xos fets amb sorra de Borja González ho han fet pos­si­ble. Hi ha un terme que se sent arreu i que li va ni que pin­tat a l'espec­ta­cle i a la Fira: rein­ven­tar-se.

Estem par­lant de qua­tre dies de fira, cre­a­dors de 101 com­pa­nyies i 280 acti­vi­tats –210 fun­ci­ons i 70 acti­vi­tats addi­ci­o­nals–. Mol­tes de les con­vo­catòries són estre­nes, a Cata­lu­nya, o abso­lu­tes. I algu­nes, actu­a­ci­ons úniques al ter­ri­tori. Som a mitja fira, com aquell qui diu. És d'hora per a les xifres i les valo­ra­ci­ons i els balanços. Això ja vindrà. Les per­cep­ci­ons, però, són bones. El cas és que queda molta teca fins a la traca final de demà, diu­menge. La fira ha començat amb un espec­ta­cle a l'esce­nari del Tea­tre Kur­saal, amb un fla­menc que ha sorprès, en el gest i l'esce­no­gra­fia –sorra i galli­nes inclo­ses–. I es tan­carà al car­rer; festa gran. Se n'encar­rega l'artista con­vi­dat, el cine­asta Isaki Lacu­esta. De fet, ell par­ti­cipa amb qua­tre pro­pos­tes que ja s'han començat a veure. Dues ins­tal·laci­ons audi­o­vi­su­als que coin­ci­dei­xen amb el fil argu­men­tal de la fira: diàleg inter­ge­ne­ra­ci­o­nal i empel­ta­ment de dis­ci­pli­nes artísti­ques. Es tracta de Traços/Tra­ces i El Retaule de les ende­vi­na­ci­ons. David Ibáñez con­vida a la cita de demà, la festa de clo­enda. “Només puc tenir parau­les de lloança. L'espec­ta­cle gira al vol­tant de la Llum de Man­resa i la seva lle­genda.” Dosis de per­for­mance, amb par­ti­ci­pació de col·lec­tius man­re­sans, pro­jec­ci­ons de gran for­mat a la façana de l'ajun­ta­ment...

Dèiem que queda molt per veure. Per als pro­gra­ma­dors i per al públic en gene­ral. Qua­tre sug­ge­ri­ments de pes. L'actu­ació de Niño Josele, la Cobla Sant Jordi i Paolo Fresu. La Cobla estrena reper­tori i es fa enre­gis­tra­ment en directe. Es tracta d'explo­rar què tenen a dir-se la cobla, el jazz i el fla­menc. Una altra cita: Kroke actua al Kur­saal en l'únic con­cert que farà enguany a l'Estat: música jueva dels països de l'Est. Gela­bert i Lacu­esta –nova­ment–, ofe­rei­xen la versió ínte­gra de Tranç: la dansa com un con­tinu que passa de gene­ració en gene­ració de mes­tres. Ibáñez torna a les arrels, i reco­mana, final­ment, el cant tra­di­ci­o­nal de Xavier de Bétera, que ve del País Valencià: “També volem ven­dre les per­les de la Medi­terrània.”

Qui diu que la cultura no mou diners?

Fa unes setmanes, l'Associació Amics de l'Òpera de Sabadell presentava a Barcelona la programació de la temporada 2012-2013. Com que és època de vaques magres, qualsevol missatge encoratjador és benvingut. Recordaven –avís per a navegants, és a dir: administracions–, que cada euro invertit en l'òpera es convertia en un retorn de 7 euros. La xifra surt d'un estudi fet arreu de l'Estat espanyol. Aquests 7 euros tenen un vessant directe i indirecte: des de l'IVA fins als contractes dels centenars de persones que mou un muntatge, passant pels entrepans que es fan al bar del costat del teatre. La Fira Mediterrània, cal recordar, és un focus de negoci. Més de mil professionals que es mouen per tancar tractes. Tot l'espai dedicat a expositors, a ple rendiment. No és moment de pronosticar números, d'acord; ja arribarà. S'han trobat a Manresa operadors de 30 països i el negoci d'abast internacional és la fita. L'ambient, a la nova Llotja Professional, instal·lada al Museu de la Tècnica, és un no parar. Per al director artístic, David Ibáñez, però, no hi ha dubte: “La Llotja està tenint una acollida molt bona. S'està complint l'objectiu de convertir-la en un centre neuràlgic en el que passin moltes coses a nivell de negoci”.

Al lloc web de la fira –www.firamediterrania.cat– hi ha un apartat a l'esquerra del menú molt discret que pot passar desapercebut: Impactes Econòmics. El 2011 es calculava que la Fira generava a Manresa i comarca 8 euros per cada euro invertit. L'impacte a la zona és de gairebé 3 milions. Fa pensar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.